Det är lätt att ta sig runt på Åland, både på land och till sjöss. Det längsta avståndet från öst till väst på det åländska fastlandet är inte mer än 50 km fågelvägen. Grundregeln är enkel: På de flesta öar med fast bosatta finns färjor och vägar. Till de andra öarna reser du bäst med förbindelsebåt eller egen båt.

Det finns mycket att se och uppleva på en liten yta och många av de mest minnesvärda upplevelserna kanske finns på de mindre öarna och i de mer avlägsna byarna. Testa olika resesätt så får du det mesta ut av din semester

 

Kollektivtrafiken på Åland

Kollektivtrafiken på Åland sköts med bussar, skärgårdsfärjor och kollektivtaxi i skärgårdskommunerna.

 

Busslinjer

Landsortstrafikens bussar avgår från bussplanen vid stadsbiblioteket i Mariehamn. Det finns 5 olika bussförbindelser till olika delar av fasta Åland. Observera, att kvällstid och under veckosluten är busstrafiken begränsad.    I Mariehamn sköter Mariehamnsbussen om lokaltrafiken. Ändhållplatsen ligger i centrum vid korsningen Nygatan/Torggatan mittemot Posten.

 

Skärgårdsfärjor

skargardstrafiken-rutter

När landsvägarna tar slut kan du fortsätta färden ut bland öarna i skärgården med Ålandstrafikens skärgårdsfärjor som binder samman Ålands skärgårdskommuner med fasta Åland och finska fastlandet. 

Den lokala färjetrafiken på Åland är gratis för resenärer utan fordon. Däremot tas avgift för fordon som cyklar, motorcyklar, bilar och husvagnar. Avgiften varierar beroende på rutt.

Det lönar sig att boka minst en övernattning på resan mellan det finska fastlandet och den åländska huvudön. På det sättet blir resan billigare och du hinner uppleva mer av den vackra och lugna skärgården.

 

Boka din resa i förväg 

En tur med skärgårdsfärjorna rekommenderas att boka på förhand på de flesta linjer då du reser med fordon som bil, husvagn, motorcykel och cykel. Särskilt sommartid är det viktigt att vara ute i god tid.

 

SKÄRGÅRDSFÄRJORNAS LINJER

Norra linjen

Osnäs, Gustavs – Brändö – Kumlinge – Hummelvik, Vårdö 

Södra linjen

Galtby – Kökar – Sottunga – Överö, Föglö – Långnäs

Tvärgående linjen

Snäckö, Kumlinge – Sottunga – Överö, Föglö – Långnäs

Föglölinjen 

Svinö, Lumparland – Degerby, Föglö

 

Här kan du läsa svaren på de vanligast förekommande frågorna angående skärgårdsfärjorna och resan längs den åländska ringvägen.

Info, skärgårdsfärjornas tidtabeller och bokningar: Ålandstrafiken, tel. +358 18 25 600.

 

Taxi 

På Åland finns gott om taxibilar. Vid flygfältet finns taxi på plats vid flygets ankomsttid. Taxitelefon finns i terminalerna.

Mariehamns Taxi erbjuder transporter med bilar som rymmer upp till 8-personer. Alla taxibilar i Mariehamn har personliga registerplåtar med namn på gamla skepp från Åland. Det finns taxibilar som heter ”Prompt”, ”Carmen” och ”Moshulu” och i varje taxi finns information om det namngivande skeppet.

Även på landsbygden och i skärgården finns taxibolag och -chaufförer, många med bilar som rymmer upp till 8 personer. Fråga mer om den lokala taxiservicen hos din resevärd.

 

Cykla på Åland

Åland är cykelvänligt och som gjort för cyklister. Cykelbansnätverket har byggts ut under de närmaste åren och byggandet fortsätter. De korta avstånden gör det lätt att resa runt och upptäcka hela Åland med cykel. Miljön och utsikterna är omväxlande och havet finns alltid nära. Vart du än cyklar väntar oftast ett vackert åkerlandskap eller havsutsikt efter nästa vägkrök.

 

Cykeluthyrning 

Det finns cyklar, tandemcyklar och cykelvagnar till uthyrning. Den största uthyrningsfirman är Ro-No Rent med två uthyrningsställen i Mariehamn. Även många logiverksamheter erbjuder cykeluthyrning för sina kunder. Cyklar finns till uthyrning eller till låns även i en del gästhamnar. Det är enklare att ta sig runt och bekanta sig på omgivningarna eller t.ex. sköta provienteringen i den lokala byhandeln.

 

Cykelfärja

För dig som upptäcker Åland till cykel är cykelfärjan mellan Geta och Hammarland behändig eftersom den binder ihop två kommuner på Ålands norra delar. Tillsammans med cykellederna skapar den ett sammanhängande vägnät som gör att du inte behöver cykla tillbaka samma väg. Cykelfärjan trafikerar enligt tidtabell under juni, juli och augusti.

 

Hyra bil

Du behöver inte ta bilen med dig när du reser till Åland – du kan hyra bil direkt på plats.

RBS biluthyrning för din bil gratis inom Mariehamn till hotellet, flygplatsen eller färjan. De har ett stort utbud av bilmodeller i olika storlekar. Företaget samarbetar med Europcar, vilket innebär att du kan hyra bilen genom Europcar i din hemort. 

RBS biluthyrning vid bensinstationen St1, Strandgatan 1 B, Mariehamn

Tel. +358 18 525505 eller www.rundbergs.com

Budgetrent är en lokal hyrbilsfirma med begagnade bilar som erbjuder förmånliga hyrbilar utan att påverka säkerhet eller service. De har olika storlekar på hyrbilar att erbjuda och vid förhandsbokning kan de lämna och hämta hyrbilen inom Mariehamn. 

Budgetrent, Uppgårdsvägen 4, Mariehamn

Tel. +358 18 12 400 eller e-post [email protected]

 

Parkering i Mariehamn

I Mariehamn är parkeringen kostnadsfri med i regel en tidsbegränsning på 2 timmar och parkeringsskiva eller motsvarande måste användas. När du parkerar bilen i Mariehamn bör du ha en parkeringsskiva väl synlig i bilens framruta. P-skivor kan köpas på bl. a. bensinstationer, matbutiker och kiosker. Parkeringsbiträdet i Mariehamn tipsar även om att man kan skriva en tydlig handskriven lapp med sin ankomsttid och datum och placera den i bilens framruta på samma sätt som P-skivan.

Det finns områden i Mariehamn där det är tillåtet att parkera under en längre tid mellan 06–24, till exempel nära badstränderna Lilla Holmen och Nabben samt vid gatorna utanför innersta centrum som saknar skyltning om parkeringsbegränsning. Även på Rönnbergs torg nära Sjökvarteret kan man parkera sin bil över dagen.

Det är bra att känna till att trafikreglerna på Åland skiljer sig lite från övriga Finland. Man får t.ex. inte parkera mot färdriktningen på Åland.

Det finns 27 stycken handikapparkeringsplatser i gatumiljö och ytterligare 6 stycken i parkeringsgaragen. Här finns en karta över handikapparkeringar.

Parkeringsbiträdet i Mariehamn hjälper gärna till med parkeringsfrågor samt ger husbilsägare tips på lämpliga parkeringsplatser i Mariehamn. Frågorna besvaras på svenska, finska och engelska under kontorstid. Parkeringsbiträdet nås per Facebook Messenger, per mejl och på tel. +358 18 531 575.

 

Laddningsstationer för elbilar

På Åland finns laddningsstationer för elbilar, bl. a. vid

  • Sittkoffs underjordiska garage, Östra utfarten i Mariehamn (bredvid Hotell Arkipelag)
  • Zebrabil, Uppgårdsvägen 5, Mariehamn
  • Stallhagens bryggeri, Finström
  • Mariehamns stadsbibliotek 
  • K-market Kantarellen, Jomala
  • K-market Mattssons, Godby

Mer information och en karta över laddstationerna

 

Sidan uppdaterad 30.6.2021


Relaterade artiklar

Vill du ha skärgården som arbetsplats? Jobba på distans på Åland!

Vill du ha skärgården som arbetsplats? Jobba på distans på Åland. Ge plats åt kreativitet och återhämtning och njut av lugnet, den vackra naturen och stillheten nära havet.

Läs mer

Sätt guldkant på tillvaron

Åker du gärna på semester i vuxet sällskap och unnar dig upplevelser av hög kvalitet? Upplev en lyxhelg på Åland med upplevelser och boende med unik karaktär.

Läs mer

KOM NÄRA MATENS URSPRUNG HOS ÅLÄNDSKA SMÅPRODUCENTER

Läs mer

9+1 badvänliga sandstränder

Läs mer

Ädla drycker skapade och hittade på Åland

Läs mer

Mysiga Caféer

Läs mer

Populära restauranger på Åland

Läs mer

Upptäck genuina Åland

Om du ser fram emot unika och småskaliga upplevelser i en äkta lantidyll har du kommit till rätt ställe. Åk runt Åland med cykel eller bil och tveka inte att stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till en härlig gårdscafé eller ett litet bageri, hantverksbod, konstutställning eller liten gårdsloppis.

Läs mer