Det är lätt att ta sig runt på Åland, både på land och till sjöss. Det längsta avståndet från öst till väst på det åländska fastlandet är inte mer än 50 km fågelvägen. Grundregeln är enkel: På de flesta öar med fast bosatta finns färjor och vägar. Till de andra öarna reser du bäst med förbindelsebåt eller egen båt.

Det finns mycket att se och uppleva på en liten yta och många av de mest minnesvärda upplevelserna kanske finns på de mindre öarna och i de mer avlägsna byarna. Testa olika resesätt så får du det mesta ut av din semester

 

Kollektivtrafiken på Åland

Kollektivtrafiken på Åland sköts med bussar, skärgårdsfärjor och kollektivtaxi i skärgårdskommunerna.

 

Busslinjer

Landsortstrafikens bussar avgår från bussplanen vid stadsbiblioteket i Mariehamn. Det finns 5 olika bussförbindelser till olika delar av fasta Åland. Observera, att kvällstid och under veckosluten är busstrafiken begränsad.    I Mariehamn sköter Mariehamnsbussen om lokaltrafiken. Ändhållplatsen ligger i centrum vid korsningen Nygatan/Torggatan mittemot Posten.

 

Skärgårdsfärjor

skargardstrafiken-rutter

När landsvägarna tar slut kan du fortsätta färden ut bland öarna i skärgården med Ålandstrafikens skärgårdsfärjor som binder samman Ålands skärgårdskommuner med fasta Åland och finska fastlandet. 

Den lokala färjetrafiken på Åland är gratis för resenärer utan fordon. Däremot tas avgift för fordon som cyklar, motorcyklar, bilar och husvagnar. Avgiften varierar beroende på rutt.

 

Boka din resa i förväg 

En tur med skärgårdsfärjorna rekommenderas att boka på förhand på de flesta linjer då du reser med fordon som bil, husvagn, motorcykel och cykel. Särskilt sommartid är det viktigt att vara ute i god tid.

 

SKÄRGÅRDSFÄRJORNAS LINJER

Norra linjen

Osnäs, Gustavs – Brändö – Kumlinge – Hummelvik, Vårdö 

Södra linjen

Galtby – Kökar – Sottunga – Överö, Föglö – Långnäs

Tvärgående linjen

Snäckö, Kumlinge – Sottunga – Överö, Föglö – Långnäs

Föglölinjen 

Svinö, Lumparland – Degerby, Föglö

 

Info, skärgårdsfärjornas tidtabeller och bokningar: Ålandstrafiken, tel. +358 18 25 600.

 

Taxi 

På Åland finns gott om taxibilar. Vid flygfältet finns taxi på plats vid flygets ankomsttid. Taxitelefon finns i terminalerna.

Mariehamns Taxi erbjuder transporter med bilar som rymmer upp till 8-personer. Alla taxibilar i Mariehamn har personliga registerplåtar med namn på gamla skepp från Åland. Det finns taxibilar som heter ”Prompt”, ”Carmen” och ”Moshulu” och i varje taxi finns information om det namngivande skeppet.

Även på landsbygden och i skärgården finns taxibolag och -chaufförer, många med bilar som rymmer upp till 8 personer. Fråga mer om den lokala taxiservicen hos din resevärd.

 

Cykla på Åland

Åland är cykelvänligt och som gjort för cyklister. Cykelbansnätverket har byggts ut under de närmaste åren och byggandet fortsätter. De korta avstånden gör det lätt att resa runt och upptäcka hela Åland med cykel. Miljön och utsikterna är omväxlande och havet finns alltid nära. Vart du än cyklar väntar oftast ett vackert åkerlandskap eller havsutsikt efter nästa vägkrök.

 

Cykeluthyrning 

Det finns cyklar, tandemcyklar och cykelvagnar till uthyrning. Den största uthyrningsfirman är Ro-No Rent med två uthyrningsställen i Mariehamn. Även många logiverksamheter erbjuder cykeluthyrning för sina kunder. Cyklar finns till uthyrning eller till låns även i en del gästhamnar. Det är enklare att ta sig runt och bekanta sig på omgivningarna eller t.ex. sköta provienteringen i den lokala byhandeln.

 

Cykelfärja

För dig som upptäcker Åland till cykel är cykelfärjan mellan Geta och Hammarland behändig eftersom den binder ihop två kommuner på Ålands norra delar. Tillsammans med cykellederna skapar den ett sammanhängande vägnät som gör att du inte behöver cykla tillbaka samma väg. Cykelfärjan trafikerar enligt tidtabell under juni, juli och augusti.

 

Hyra bil

Du behöver inte ta bilen med dig när du reser till Åland – du kan hyra bil direkt på plats.

RBS biluthyrning för din bil gratis inom Mariehamn till hotellet, flygplatsen eller färjan. De har ett stort utbud av bilmodeller i olika storlekar. Företaget samarbetar med Europcar, vilket innebär att du kan hyra bilen genom Europcar i din hemort. 

RBS biluthyrning vid bensinstationen St1, Strandgatan 1 B, Mariehamn

Tel. +358 18 525505 eller www.rundbergs.com

Budgetrent är en lokal hyrbilsfirma med begagnade bilar som erbjuder förmånliga hyrbilar utan att påverka säkerhet eller service. De har olika storlekar på hyrbilar att erbjuda och vid förhandsbokning kan de lämna och hämta hyrbilen inom Mariehamn. 

Budgetrent, Uppgårdsvägen 4, Mariehamn

Tel. +358 18 12 400 eller e-post [email protected]

 

Parkering i Mariehamn

I Mariehamn är parkeringen kostnadsfri med en varierande tidsbegränsning mellan 30 minuter upp till 4 timmar. När du parkerar bilen i Mariehamn bör du ha en parkeringsskiva väl synlig i bilens framruta. P-skivor kan köpas på bl. a. bensinstationer, matbutiker och kiosker. Parkeringsbiträdet i Mariehamn tipsar även om att man kan skriva en tydlig handskriven lapp med sin ankomsttid och datum och placera den i bilens framruta på samma sätt som P-skivan.

 Det finns 25 stycken handikapparkeringsplatser i gatumiljö och ytterligare sju stycken i parkeringsgaragen. Här finns en karta över handikapparkeringar.

Parkeringsbiträdet i Mariehamn hjälper gärna till med parkeringsfrågor samt ger husbilsägare tips på lämpliga parkeringsplatser i Mariehamn. Frågorna besvaras på svenska, finska och engelska under kontorstid. 

Parkeringsbiträdet nås per Facebook Messenger, per mejl och på tel. +358 18 531 575

 

Laddningsstationer för elbilar

På Åland finns laddningsstationer för elbilar, bl. a. vid

  • Sittkoffs underjordiska garage, Östra utfarten i Mariehamn (bredvid Hotell Arkipelag)
  • Zebrabil, Uppgårdsvägen 5, Mariehamn
  • Stallhagens bryggeri, Finström
  • Mariehamns stadsbibliotek 
  • K-market Kantarellen, Jomala
  • K-market Mattssons, Godby

Mer information och en karta över laddstationerna

 


Relaterade artiklar

Lemlandsleden – bergshöjder och skutsjöfart

Leden kan vandras i flera olika etapper och ungefär halvvägs ligger byn Söderby. Sträckan Lemböte-Söderby går över flera bergshöjder med fin utsikt över hav och skärgård, och sträckan Söderby–Lumparsund över Bistorpberget, 77 meter över havet. Utsikten är fin över havsfjärden Lumparn och här finns stora stenåkrar som inlandsisen lämnat efter sig.

Läs mer

Lövö – fredskongress och ryska bakugnar

Byn Lövö var under det stora nordiska kriget en scen för ett viktigt stormaktsspel, en fredskongress mellan Sverige och Ryssland 1718–19. Stigen går på historisk mark förbi åkrar och ängar och genom björk- och tallskog. Längs stigen finns bl.a. rester av ryska bakugnar och ett fågeltorn.

Läs mer

Byrundan – byvandring i Finlands minsta kommun

Åker- och betesmarkerna ger byn en öppen karaktär, och flera av gårdarna är omgivna av lummiga trädgårdar med stora vårdträd. Stigen passerar bl.a. byns midsommarstång och gamla skolbyggnad som är idag ett hembygdsmuseum samt den enda bevarade väderkvarnen i byn. 

Läs mer

Skogsrundan – havsutsikt och myrmark

Stigen går förbi Sottunga kyrka, genom en tallskog och längs bergen på den västra sidan av ön. Här har man fin utsikt över skärgården, på berget finns också en rastplats med stockbord. Efter bergen går stigen runt en myr och längs byvägen tillbaka till startpunkten i gästhamnen. 

Läs mer

Sadelinleden – kulturlandskap och orkidéer

Leden bjuder på omväxlande natur som ängs- och bergsmarker, skog och stränder. Den kan tas i kortare etapper och i båda riktningarna. Man kan välja att starta och avsluta vandringen på platser där sträckningen går nära landsvägen. Leden passerar flera byar och sevärdheter, och längs stigen finns flera utsiktstorn.

Läs mer

Mariehamn Runt – småbåtshamnar, stränder och färjor

Mariehamn har stränder med skärgårdskänsla både i öster och väster och stigen går längs dem, delvis riktigt nära strandkanterna. På den västra sidan är det mer kuperat med klippor, på den östra stranden mer låglänt och gräsbevuxet. Längs rutten finns bl.a. träramper, bänkar, badplatser och småbåtshamnar.

Läs mer

Järsö – klipphällar, havsutsikt och löväng

Den vita stigen börjar och slutar på samma plats och går runt en udde med berghällar. Längst ut på udden har man fin utsikt över havet och farleden där färjorna mellan Sverige, Åland och Finland går. Den röda och den blå stigen är avstickare från den vita och kan tas som en egen runda. Man kan också välja att bara gå en av dem.

Läs mer

Kalen – bronsålder och krigsminnen

Kalen bjuder på storslagen skärgårdsnatur och historiska minnen. Området var den del av Kökar som först steg upp ur havet efter istiden. Här finns bl.a. Tellmossberget, ett av Kökars högsta berg, och rester av ett ryskt kustbatteri från första världskriget. Naturen är omväxlande, och både växt- och fågellivet är rikt.

Läs mer