Det går utmärkt att ta med sig hunden eller katten på båten till Åland. Kontrollera reglerna i god tid innan du reser! Kommer du från annat EU-land skall hunden eller katten vara avmaskade samt ha ID-märkning, rabiesvaccination och pass för sällskapsdjur. Rabiesvaccin gäller tre år och ges för hundar över 12 veckor. Därför är det viktigt att kontakta din veterinär i god tid före avresan. När du bokar resan är det viktigt att ordna biljett för djuret, det kostar nämligen en liten slant extra.

Veterinär på Åland

Om du behöver hjälp av veterinär på Åland kan du kontakta Ålands smådjursklinik i Godby, ca 15 km norr om Mariehamn, eller deras filial i Mariehamn, Östernäs smådjursklinik & butik. Här har man en veterinärklinik som löser de flesta vanligt förekommande problem med hundar och katter. Det finns även en butik där du kan köpa både vanligt foder och specialfoder. Du hittar dem på Långkallesgränd 2 i Godby, Östernäsvägen 23 i Mariehamn och på tel +358 18 38961. www.smadjurskliniken.ax

Smådjurskliniken Zoodiaken som drivs av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet finns på Norragatan 17 i Mariehamn och nås på telefon +358 18 21 000. Kontaktuppgifter till jourhavande veterinär får du genom att ringa informationstelefon +358 (0)18 21000. Läs mer på www.amhm.ax/smadjurskliniken

ARRiVET, den lilla kliniken med det stora hjärtat, ligger i Mariehamn på Elverksgatan 1, nära fotbollsarenan Wiklöf Holding Arena. ARRiVETs veterinärer hjälper dig med smått som stort, akuta och enkla åkommor. De utför även hembesök samt har praktik för häst och produktionsdjur. Ta kontakt på +358 18 23 900 (telefontid kl. 8–9, övrig tid i mån av möjlighet fram till 16.00). Läs mer och boka online på www.arrivet.ax.
 

Införselregler mellan Sverige, Finland och Estland

Det är tillåtet att föra hundar och katter mellan länderna när djuren har ID-märkning, rabiesvaccination, avmaskningsintyg och pass för sällskapsdjur. Pass för hundar och katter fås hos veterinären. Kontakta din veterinär i god tid före avresan, gärna flera månader före! Många hundar behöver ta rabiesvaccin i god tid före resan. Vid djurets första rabiesvaccin eller om giltighetstiden för föregående vaccination gått ut skall man räkna med en karenstid på 21 dygn innan det är tillåtet att resa över landsgränser. Rabiesvaccin gäller tre år och ges för hundar över 12 veckor. Modellen av pass för sällskapsdjur är enhetlig inom hela EU:s område. Bestämmelserna för införsel och export av andra djur samt bestämmelserna till och från länder utanför EU bör kontrolleras hos myndigheterna.

Är hunden avmaskad?

Reser du med hund från Sverige till Åland som hör till Finland måste hunden avmaskas mot dvärgbandmask inom intervallet 24-120 timmar, det vill säga en-fem dagar, före införseln. Samma regel gäller för hundar från alla länder utanför Finland. Avmaskningen ska göras med prazikvantel eller likvärdigt preparat och ska utföras av veterinär, som också ska skriva in behandlingen i hundens pass. Om hunden är avmaskad för mindre än 24 timmar sedan då du kommet till gränsen så måste du vänta till dess det gått 24 timmar efter avmaskningen innan du får åka in.

Viktigt inför hemresan

Ta reda på vad som gäller vid införsel av husdjur till hemlandet efter resa till Åland/Finland. Jordbruksverket informerar om de reglerna.

Ta med hunden på båten

Det går bra att ta med sig hundar och katter på de flesta båtlinjer med Viking Line och Tallink Silja. Hundars och katters resor skall bokas och betalas, endast synskadades ledhundar reser gratis. Hos Eckerö Linjen behöver man inte boka in husdjur och de åker alltid helt gratis. Observera att du inte får ta med husdjur på kryssningsresor. Fartyget Cinderella från Sverige räknas som kryssningsfartyg och där är inte husdjur tillåtna.

Vid längre resor med färja rastas hunden ute på däck. Några färjor har speciella hundtoaletter på däck. Använd dem för att visa att ni respekterar personal och medpassagerare. Boka i god tid så att du har möjlighet att ordna så bra det bara går för din hund. Var noga med att meddela personalen om att du reser med hund. Rederierna rekommenderar inte att lämna hunden eller övriga sällskapsdjur på bildäck under sjöresan. Tänk på att det inte är tillåtet, utom i nödfall med befälhavarens tillstånd, att vistas på bildäck under resan.

Fakta om regler:

Läs mer på rederiernas faktasidor. Se länkar i kolumnen till höger.

Ansvarig myndighet i Sverige:
Jordbruksverket
551 82 Jönköping
Växel: 036-15 50 00
Fax: 036-19 05 46
E-post: [email protected]
Internet: www.jordbruksverket.se

Ansvarig myndighet i Finland:
Livsmedelssäkerhetsverket Evira
(Elintarviketurvallisuusvirasto)
Mustialankatu 3
00790 Helsinki
Växel +358 029 530 0400
Fax +358 029 530 4350
[email protected]
www.evira.fi

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Ta dig runt på Åland så miljövänligt som möjligt

Ta dig runt på Åland så miljövänligt som möjligt och bidra till ålänningarnas mål att minska öns koldioxidutsläpp med 60 procent till 2030.

Läs mer

Skärgårdskommunerna

Läs mer

Pass och visum

Medborgare i Norden och länder som omfattas av Schengenavtalet klarar sig utan pass, men bör ta med legitimation. Medborgare utanför EU/EES bör kontrollera eventuellt visumkrav före inresa till Finland eller Åland.

Läs mer

Öluffa bland skärgårdsöarna

Upptäck den åländska skärgården på ett smidigt med skärgårdsfärjorna, som gör det lätt att ö-luffa.

Läs mer

Utflyktsöar

Åland bjuder på intressanta utflyktsmål till havs, bland annat lotsstugor, fiskelägen, skärgårdshemman och naturreservat.

Läs mer