Ålänningarna jobbar för att resorna på och till ön ska bli mer miljövänliga. Samtidigt är avstånden korta på Åland och det är lätt att ta sig runt till fots och på cykel.

Åland har bestämt att man år 2030 ska ha minskat sina koldioxidutsläpp med minst 60 procent jämfört med 2005. För att nå det målet görs många förändringar i samhället. Bussbolagen Williams Buss och Viking Line Buss har övergått till förnyelsebar diesel för landsorts- och stadsbussarna, Åland Posts fordonspark tänker göra det samma och det finns taxiföretagare som satsar på elbil och hybrider.

LADDSTOLPAR FÖR ELBILAR

Runt om på Åland finns laddstolpar för elbilar utplacerade. På hemsidan www.elbil.ax hittar du en karta där laddstationerna är utmärkta.

Ålands cykelnät byggs ut kontinuerligt och det finns bekväma och säkra cykelvägar längs många av de stora huvudlederna på ön.

Vad gäller trafiken i skärgården finns eldrivna färjor med i planeringen. Ålands landskapsregering jobbar i första hand för att sätta in en eldriven färja mellan fasta Åland och skärgårdskommunen Föglö.

BENSIN AV FISKRENS

I Mariehamn är det nära mellan sevärdheterna och det är lätt att ta sig runt och se dem alla till fots, men vill du så kan du sommartid åka en tur med minitåget Röde orm. Tåget drivs av biobränsle som framställs av fiskrens i den åländska kommunen Eckerö. Där har en fiskodlare hittat en metod för att utvinna fiskolja ur fiskarna och raffinera den till ett bränsle som fungerar i dieselfordon. Även i Eckerö finns ett fiskrensdrivet minitåg på sommaren, och i busstrafiken som stora delar av året går mellan Järsö, Mariehamn och köpcentret Maxinge finns en buss som så ofta som möjligt tankas med det miljövänliga bränslet.

NATURGASDRIVET FARTYG

Till Åland reser de flesta med färja. Passagerarrederierna jobbar för att minska sitt klimatavtryck, och vad gäller svavelutsläppen har de nästan eliminerats de senaste åren då den tillåtna mängden svavel i bränslet i dag inte får överstiga 0,1 viktprocent.

Rederierna jobbar också med att återvinna avfall och de släpper aldrig ut avloppsvatten i havet. Giftfria bottenfärger används på fartygsskroven och man försöker minska sina koldioxidutsläpp genom att bland annat köra energieffektivt och med olika tekniska lösningar som rotorsegel och modifierade propellerblad.

Miljövänligare fartygsbränslen är på frammarsch och Viking Line kör sitt nyaste fartyg Viking Grace på svavelfria naturgasen LNG mellan Stockholm, Åland och Åbo. 2021 får Grace sällskap på rutten av ett annat LNG-drivet fartyg då Viking Line sätter in sitt nya klimatsmarta fartyg där.

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Bo miljövänligt nära naturen

Naturen är din granne var du än väljer att bo på Åland. Du som letar ett miljövänligt boendealternativ har flera alternativ att välja bland.

Läs mer

Ät gott och hållbart

På Åland kan du äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser. Här finns välsmakande, närproducerad och genuin mat och många restauranger och kaféer jobbar hårt med frågor som rör hållbarhet.

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Miljön är viktig för ålänningarna

När man bor mitt i havet måste man ta hand om det och hålla det rent. Ålänningarna är måna om sin natur och just nu pågår mycket arbete för att göra destinationen ännu mer hållbar och attraktiv.

Läs mer

Skärgårdskommunerna

Läs mer

Pass och visum

Medborgare i Norden och länder som omfattas av Schengenavtalet klarar sig utan pass, men bör ta med legitimation. Medborgare utanför EU/EES bör kontrollera eventuellt visumkrav före inresa till Finland eller Åland.

Läs mer

Resa med djur

Det går utmärkt att ta med sig hunden eller katten på båten till Åland. Kontrollera reglerna i god tid innan du reser! Från Finland räcker det med rabiesvaccination. Kommer du från annat EU-land behövs därtill ID-märkning och pass för sällskapsdjur.

Läs mer

Öluffa bland skärgårdsöarna

Upptäck den åländska skärgården på ett smidigt med skärgårdsfärjorna, som gör det lätt att ö-luffa.

Läs mer