Upplev Åland på ett hållbart sätt. Här finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Vi har listat tio aktiviteter för inspiration!

Spela discgolf

Under våren 2020 slogs det fast att Åland skulle satsa stort på discgolf, i vissa kretsar även kallat frisbeegolf, inför sommarsäsongen. Med satsningen, som innebär att Åland får hela 16 discgolfbanor i omväxlande miljöer runtom på Åland, blir öriket en av världens största discgolfanläggningar. Totalt 11 av banorna blev klara till invigningen den 25 juli 2020 och resten förväntas bli färdiga under september. Åland blir därmed en frisbeegolfdestination att räkna med då vi får den högsta bantätheten i Finland, och i hela världen! Ta med egna frisbeegolfdiscar, låna ett set hos Visit Ålands turistinformation eller köp ett nytt set på Åland för att utöva sporten. Läs mer om Ålands satsning på discgolf.

CYKLA

När du trampar fram längs Ålands röda vägar hinner du verkligen njuta av den vackra naturen. På våren rullar du förbi blommande vitsippsängar och äppelträdgårdar, på sommaren längs dikesrenar fyllda med lila midsommarblomster och pigga prästkragar, och på hösten kan du njuta av lövträd som lyser i gult, rött och orange. Blir du svettig av cyklingen? Svalka dig med ett dopp i havet! Läs mer om cykling på Åland här.

FÅGELSKÅDA

Åland är tack vare sitt läge mitt i Östersjön en naturlig samlingsplats för många fågelarter. På fyrön Lågskär söder om Mariehamn observeras årligen över 200 fågelarter! Ta med dig en kikare och besök till exempel fågeltornet i naturreservatet Herröskatan i Lemland eller tornet vid Torpfjärden i Jomala. Den mäktiga rovfågeln havsörnen är Ålands landskapsfågel. Den var utrotningshotad på 1960-talet men stammen har repat sig och i dag är chansen stor att du får se den när du ger dig ut i naturen.

VANDRA

Det finns tre vandringsleder och otaliga vandringsstigar på Åland. Lederna är mellan 10 och 60 kilometer långa, och stigarna mellan en och åtta kilometer. S:t Olofs sjöled går också över Åland, och det är den första pilgrimsleden som går genom skärgårdsmiljö.
Snör på dig ett par bekväma skor och fyll vattenflaskan. Bär och svamp kan du plocka längs stigarna! Läs mer om vandring på Åland här.

 

 

UPPLEV GRÖN KULTUR

Varför inte besöka ett museum? I Mariehamn jobbar både Ålands museum och Ålands sjöfartsmuseum för att bli hållbarhetscertifierade. På Ålands museum finns en kulturhistorisk utställning och på Ålands sjöfartsmuseum kan du som namnet skvallrar om lära dig mer om Ålands stolta sjöfartshistoria. Stannar du hellre utomhus finns det mycket att se i naturen, till exempel Bomarsunds fästningsruin, Jan Karlsgårdens friluftsmuseum och Art Park som sommartid håller öppet vid Ålands folkhögskola.

SPORTFISKA

Med kastspöt i handen blir avkopplingen total. Du kopplar bort vardagen och njuter av skärgården, samtidigt som spänningen blir stor när det nappar! På Åland ser man god fiskevård som en grundförutsättning för fina sportfiskeupplevelser. Ålänningarna vill ha livskraftiga och välmående fiskstammar och därför pågår många projekt för att främja fiskarnas naturliga reproduktion, samtidigt som man varje år planterar ut stora mängder fiskyngel. För att skydda individer som är viktiga för bestånden och för att motverka överfiske finns regler för hur många fiskar man får ta upp och hur stora de fiskarna ska vara. Catch & release-fiske är vanligt och då rekommenderas att du använder krokar utan hullingar så att fisken inte skadas! Läs mer om sportfiske på Åland här.

SHOPPA SECOND HAND

Varför köpa nya saker när de gamla är så vackra? På Åland finns det många loppisar och second handbutiker. Emmaus har till exempel en butik i Mariehamns centrum och en i Godby där du kan köpa kläder, böcker, porslin och mycket annat. Söker du inredning som gör ditt hem personligt och unikt? Det kan du hitta hos Bygg- och möbelreturen i norra Mariehamn. På Åland finns det också många hantverkare som satsar på återbruk. Kolla till exempel in Labelled Fashion and Recycling, Oktober och The Little BBQ’s Junk Art.

 

LÄS EN NÄRPRODUCERAD BOK

Mariehamns stadsbibliotek är en hållbarhetscertifierad anläggning. Här kan du låna böcker, tidningar och film, eller bara slå dig ner och njuta av lugnet som råder i lokalen. I Alandicasamlingen hittar du litteratur som handlar om Åland eller som är skriven av åländska författare. Samlingen består av över 5000 boktitlar och av musik, filmer, kartor med mera.

BESTIG ETT BERG

Det finns många utkikstorn och vandringsleder på de åländska bergen. Besök till exempel Geta bergen, Sålis batteri eller Långbergen. Maffigaste utkikstornet i trä hittar du vid Färjsundet i Finström, klättra upp i det och speja ut över fjärdar och landsbygd. Åland är också en populär destination för personer som sysslar med bouldering, alltså klättrar på stora klippblock.

 

Paddla eller segla

Med kajak kan du uppleva skärgården på ett nytt sätt. Glid fram i grunda havsvikar eller över öppet hav. Duktiga guider kan skräddarsy turer utgående från din kunskap och paddlingserfarenhet, och du kan även gå paddlingskurser på Åland. Förutom olika typer av kajaker och kanoter kan du också testa stående paddling på SUP-brädor, det finns till och med SUP-yoga att prova på! Läs mer om paddling på Åland här.

När vinden är din drivkraft kan du ta dig fram snabbt och ljudlöst utan att påverka havet du färdas på. I Ålands skärgård väntar vackra vikar och tusentals öar. Du slipper trängsel och ofta kan du ha en hel fjärd för dig själv. Sedan 2005 är det förbjudet att tömma toalettavfall inom åländskt och finländskt vatten så det gör man i gästhamnarna. Till säsongen 2020 fick Åland sina fem första Blue Flag-certifierade gästhamnar. Blue Flag är en internationell hållbarhetscertifiering och planen är att ännu fler åländska hamnar kommer att certifieras till sommaren 2021. Läs mer om segling och båtliv på Åland här.

Categories

Tags


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Bo miljövänligt nära naturen

Naturen är din granne var du än väljer att bo på Åland. Du som letar ett miljövänligt boendealternativ har flera alternativ att välja bland.

Läs mer

Ät gott och hållbart

På Åland kan du äta gott och att ta del av spännande smakupplevelser. Här finns välsmakande, närproducerad och genuin mat och många restauranger och kaféer jobbar hårt med frågor som rör hållbarhet.

Läs mer

Ta dig runt på Åland så miljövänligt som möjligt

Ta dig runt på Åland så miljövänligt som möjligt och bidra till ålänningarnas mål att minska öns koldioxidutsläpp med 60 procent till 2030.

Läs mer