Åker du gärna på semester i vuxet sällskap och vill unna dig unika upplevelser av hög kvalitet? Äter du gärna på lite lyxigare restauranger och uppskattar bra service? Åland är det perfekta resmålet för dig som värdesätter vackra vyer, lugn, eget utrymme och skräddarsydda upplevelser med det lilla extra. På Åland kan du bli bortskämd med lokala och rena skärgårdssmaker.

 

Läs våra bästa tips nedan till den perfekta lyxhelgen på Åland. 

 

Njut av det högklassiga restauranglivet

Åland har massor av fina restauranger som serverar smakrika menyer av rena, lokala råvaror. Restauranger med en lyxig känsla i Mariehamn är t ex Nautical och ÅSS Paviljongen i Västra hamnen. Brasserie Ångbåtsbryggan vid Mariehamns östra strand har en öppen spis som sprider härlig värme inte minst på hösten. Atmosfären på Indigos nedre plan är mysig för långa middagar och på den övre våningen kan du avnjuta goda drinkar i en avslappnad miljö. På Boquerian mitt i Mariehamns centrum kan du avnjuta bl.a. tapas, och om vädret tillåter, mysa på en av stadens finaste uteplatser. Visste du att Smakbyn intill Kastelholms slott drivs av Ålands egen stjärnkock Michael Björklund som vunnit titeln Årets kock både i Finland och Sverige? 

Prova drycker utöver det vanliga

För den dryckesintresserade erbjuder Åland spännande besöksmål. Åland Distillery invid Smakbyn tillverkar bl.a. egen gin, äppel-, päron- och körsbärslikör samt long drink och ordnar dryckesprovningar. På Vinsmedjan vid Kvarnbo pensionat får du lära dig om vin och champagne med sommelier Ella Grüssner-Cromwell Morgan. De lokala bryggerierna Stallhagen och Open Water Brewery ordnar även de intressanta dryckesprovningar. 

Satsa på ett boende med unik karaktär

Det finns många bekväma hotell och andra boenden på Åland, men om du vill uppleva något utöver det vanliga kan du satsa på ett boende med unik karaktär.

Havsvidden i Geta erbjuder havsnära klipphus med egen jacuzzi och magnifika vyer vid Norrhavet. Björnhovda Gård i Eckerö har en stil som kombinerar klassiska åländska och brittiska influenser och ligger vackert i en lugn lantmiljö. På Carlsro badhotell på Föglö kan du däremot känna historiens vingslag i den vackert renoverade redarvillan från 1920-talet. Kvarnbo Pensionat i Saltvik erbjuder personligt inredda rum i 1800-tals herrgårdsmiljö. Här kan du också boka en dryckesprovning på gårdens egna Vinsmedjan. 

Att bo på hotell med havsutsikt mitt i centrum nära nöjen, kultur och service är också lyxigt. Hotell Arkipelag erbjuder fyrstjärnigt boende, en nyrenoverad festvåning och en vacker havsutsikt över Mariehamns östra strand.

Se på havets brus från en strandklippa

Det här är lyxigt oavsett med vem, hur eller när du reser till Åland. Att stå på en granitklippa på stranden och se på havets brus med vinden i håret är en mäktig upplevelse. Packa med en värmande filt och njut av höstfärgerna på himlen när solen sakta går ner i horisonten. Det finns fina platser runt om hela Åland, men västerläge med öppet hav eller en strand vid Norrhavet i Geta är att rekommendera. När du hittat ditt favoritställe kommer du att ha det sköna minnet kvar länge efteråt.

Låt själen vila i den vackra naturen

Frisk havsluft, klart hav och vacker miljö. Ren och lokalt odlad mat, tid för avkoppling och eget utrymme. På Åland kan du uppleva allt på samma gång. Unna dig egentid eller njut av tid tillsammans utan vardagens krav. Här finns utrymmet och lugnet som gör det möjligt. 

Känslan av att vara ledig och finna kravlös tid är ovärderligt. Ta lugna promenader längs Mariehamns gator eller på de många naturstigarna runt om på Åland. Reservera tid för meditation eller yoga, eller koppla av med nya kulturupplevelser. Vad är det lyxigaste för dig? Följ dina drömmar och unna dig det som känns mest värdefullt för just dig.


Relaterade artiklar

Vill du ha skärgården som arbetsplats? Jobba på distans på Åland!

Vill du ha skärgården som arbetsplats? Jobba på distans på Åland. Ge plats åt kreativitet och återhämtning och njut av lugnet, den vackra naturen och stillheten nära havet.

Läs mer

KOM NÄRA MATENS URSPRUNG HOS ÅLÄNDSKA SMÅPRODUCENTER

Läs mer

9+1 badvänliga sandstränder

Läs mer

Ädla drycker skapade och hittade på Åland

Läs mer

Mysiga Caféer

Läs mer

Populära restauranger på Åland

Läs mer

Upptäck genuina Åland

Om du ser fram emot unika och småskaliga upplevelser i en äkta lantidyll har du kommit till rätt ställe. Åk runt Åland med cykel eller bil och tveka inte att stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till en härlig gårdscafé eller ett litet bageri, hantverksbod, konstutställning eller liten gårdsloppis.

Läs mer

Ö-LUFFA I ÅLANDS SKÄRGÅRD

Läs mer