6700 ÖAR – ÄNNU FLER UPPLEVELSER

På Ålands 6700 öar och skär finns det svängrum för alla. Du kan till och med hitta en alldeles egen ö att bo på. Många boenden och färjor blir snabbt  fullbokade, i synnerhet i juli. Boka i tid eller ta det spontant när det finns luckor. Varför inte tälta, ta med husvagnen eller komma i egen båt.  Annars finns det alltid strönätter på hotell och gästhem som serverar en välsmakande frukost på köpet. Eller hyr stuga för en längre period alternativt ett par dagar.

Åland är minst lika fint i juni och augusti, fast lugnare än i juli. Juni lockar med ljusa nätter och midsommarfirande samt blomsterprakt på vackra naturskyddsområden och äppelodlingar. Augusti erbjuder bästa badtemperaturen och mysiga evenemang i sensommarmörkret.

 

Havet är alltid nära

Åland, med flest soltimmar i Norden, erbjuder långa dagar på stranden eller de röda klipporna. Njut av havsutsikten på sandstranden i Eckerö Degersand. Efter doppet smakar det med picknick ifall du inte hellre sätter dig vid dukat bord på serveringen intill. Det finns mycket gott som är lokalproducerat.

ml-form-strand

 

Lilla Holmens badplats som nästan ligger i centrum av Mariehamn har en barnvänlig strand med brygga, dykflotte, beachvolleyplan och ett roligt klätterskepp.  Badhuset Mariebad med egen strand i Österhamn är ett alternativ både vid sol och regn. Den historieintresserade kan kombinera ett svalkande dopp med vandring runt fästningsruinerna i Sund Bomarsund. Där intog engelsmännen och fransmännen Åland, som då i medlet av 1800-talet var det ryska imperiets gränspost mot väster.

 

Att ta sig runt

Att hyra bil, cykel, kajak, zoom eller båt och åka iväg på upptäcktsfärd i öriket går snabbt och lätt. Huvudön kallas fasta Åland och är bara 45 km i nord-sydlig riktning samt 50 km i väst-östlig riktning. Annars kan du också ö-luffa i den vidsträckta skärgården ombord på Ålandstrafikens färjor.

 

Upplev Åland

Om somrarna ordnas Sjödagar i Mariehamn och Vikingamarknad på gamla vikingamarker i Saltvik Kvarnbo. Många konserter och musikevenemang för olika åldrar och smaker tilldrar sig också i kyrkorna, på scenerna och uteserveringarna runtom på Åland. Ålands Sjöfartsmuseum i Mariehamn ordnar roligt program för hela familjen och visar upp världens äldsta piratflagga. Det unika segelfartyget Pommern intill är väl värt att upptäcka liksom det medeltida slottet i Sund Kastelholm, som var centrum under den svenska tiden i Ålands historia.

   peppi-sjokvarteret-mbad   gräslök-vårdö-hi

Välkommen in!

Väl framme på Åland är du välkommen att titta in till Ålands Turistinformation på Storagatan 8 i Mariehamn eller surfa vidare på visitaland.com för aktuell information. Där hittar du kartor och turlistor, researrangör samt tips om aktiviteter och evenemang på Åland och annan turistinformation.

Categories


Relaterade artiklar

Jyddö – sjöfåglar och fjärilar

Landskapet är omväxlande med delvis kuperad terräng och på högre bergknallar får man fin utsikt över både kultur- och skärgårdslandskap. Fågellivet är rikt och chansen att få se en havsörn cirkla över ön är stor. Längs stigen finns ett utsiktstorn och flera rastbord.

Läs mer

Hastersboda – havsstränder och trolsk barrskog

Skärgårdsborna har genom alla tider levt av och i samklang med naturen. Längs stigen finns flera informationsskyltar med fokus på livet i bygden förr i tiden. Stigen går delvis på klippor och längs steniga stränder, delvis genom orörd barrskog. Fågellivet är rikt, och längs stigen finns ett fågeltorn med vidsträckt utsikt.

Läs mer

Jåsholm 3 km – lövträd och fågelliv

Stigen går i ett område med karaktäristisk skärgårdsnatur med både kargare bergsområden och mindre skogspartier. Fågellivet är rikt, och på holmen finns också älg, rådjur, vitsvanshjort och räv. Längs stigen finns bra platser för en picknick.

Läs mer

Tall Ships Races foto Henrik Nygård

Fest och evenemang på Åland under jubileumsåret

Spektakulära evenemang planeras som bäst: Tall Ships Races ordnas i Mariehamn den 22–25 juli 2021, Ålands självstyrelse fyller 100 år den 9 juni 2022. Läs mer och boka din resa i god tid inför evenemangen.

Läs mer

14 åländska nyheter 2021

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat fjorton nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer