6700 ÖAR – ÄNNU FLER UPPLEVELSER

På Ålands 6700 öar och skär finns det svängrum för alla. Du kan till och med hitta en alldeles egen ö att bo på. Många boenden och färjor blir snabbt  fullbokade, i synnerhet i juli. Boka i tid eller ta det spontant när det finns luckor. Varför inte tälta, ta med husvagnen eller komma i egen båt.  Annars finns det alltid strönätter på hotell och gästhem som serverar en välsmakande frukost på köpet. Eller hyr stuga för en längre period alternativt ett par dagar.

Åland är minst lika fint i juni och augusti, fast lugnare än i juli. Juni lockar med ljusa nätter och midsommarfirande samt blomsterprakt på vackra naturskyddsområden och äppelodlingar. Augusti erbjuder bästa badtemperaturen och mysiga evenemang i sensommarmörkret.

 

Havet är alltid nära

Åland, med flest soltimmar i Norden, erbjuder långa dagar på stranden eller de röda klipporna. Njut av havsutsikten på sandstranden i Eckerö Degersand. Efter doppet smakar det med picknick ifall du inte hellre sätter dig vid dukat bord på serveringen intill. Det finns mycket gott som är lokalproducerat.

ml-form-strand

 

Lilla Holmens badplats som nästan ligger i centrum av Mariehamn har en barnvänlig strand med brygga, dykflotte, beachvolleyplan och ett roligt klätterskepp.  Badhuset Mariebad med egen strand i Österhamn är ett alternativ både vid sol och regn. Den historieintresserade kan kombinera ett svalkande dopp med vandring runt fästningsruinerna i Sund Bomarsund. Där intog engelsmännen och fransmännen Åland, som då i medlet av 1800-talet var det ryska imperiets gränspost mot väster.

 

Att ta sig runt

Att hyra bil, cykel, kajak, zoom eller båt och åka iväg på upptäcktsfärd i öriket går snabbt och lätt. Huvudön kallas fasta Åland och är bara 45 km i nord-sydlig riktning samt 50 km i väst-östlig riktning. Annars kan du också ö-luffa i den vidsträckta skärgården ombord på Ålandstrafikens färjor.

 

Upplev Åland

Om somrarna ordnas Sjödagar i Mariehamn och Vikingamarknad på gamla vikingamarker i Saltvik Kvarnbo. Många konserter och musikevenemang för olika åldrar och smaker tilldrar sig också i kyrkorna, på scenerna och uteserveringarna runtom på Åland. Ålands Sjöfartsmuseum i Mariehamn ordnar roligt program för hela familjen och visar upp världens äldsta piratflagga. Det unika segelfartyget Pommern intill är väl värt att upptäcka liksom det medeltida slottet i Sund Kastelholm, som var centrum under den svenska tiden i Ålands historia.

   peppi-sjokvarteret-mbad   gräslök-vårdö-hi

Välkommen in!

Väl framme på Åland är du välkommen att titta in till Ålands Turistinformation på Storagatan 8 i Mariehamn eller surfa vidare på visitaland.com för aktuell information. Där hittar du kartor och turlistor, researrangör samt tips om aktiviteter och evenemang på Åland och annan turistinformation.

Categories


Relaterade artiklar

13 åländska nyheter

Åland är en ö som utvecklas hela tiden, och många nya aktiviteter väntar på dig här. I denna artikel har vi samlat tretton av nyheterna. Vilken blir du mest sugen på att uppleva?

Läs mer

Åländska musikfestivaler du inte vill missa 2019

Musiken hör den åländska sommaren till. Besök en av alla de festivaler som ordnas på Åland!

Läs mer

Tio hållbara aktiviteter

På Åland finns massor av aktiviteter som är snälla mot klimatet, många är dessutom gratis. Perfekt för dig som vill fira en hållbar semester.

Läs mer

Här kan du möta lugnet

På Åland finns det många natursköna ställen som inbjuder till eftertänksamhet och meditation.

Läs mer

Följ med Pommern ut på världshaven

Segelfartyget Pommern har öppnat igen med en helt ny, originell besöksupplevelse. Nu kan du som besökare följa med på en fiktiv seglats över världshaven. Det blir en resa du sent ska glömma!

Läs mer

Tålamodet är en fiskares bästa vän

Men varför fiska upp en enkel gädda när man kan ge sig på utmaningen att fånga en öring?

Läs mer

På skattjakt i Mariehamn

Mariehamn är en stad fylld av hemligheter. Det finns ett stort antal caches att hitta.

Läs mer

En tur till tre fyrar

I de åländska vattnen finns flera havsfyrar med anor ända från mitten av 1800-talet. Flera av fyrarna kan du besöka med egen båt eller genom guidad tur.

Läs mer