Restauranger i Mariehamn

Nautical

Restaurang Nautical har utsikt över inloppet i Västerhamn och museifartyget Pommern. Maten utgörs av rena och raka smaker – tillagad med kärlek och omtanke, med ett öga framåt och ett öga bakåt i tiden. Råvarorna är valda enligt årstid, odlade eller uppfödda med omtanke för både djur och natur. 

Compagniet

Compagniet i centrum av Mariehamn finns en känsla av lugn och ro och en doft av mystik. Inredningen hämtar sin inspiration från Indien med mjuka mattor, mörka träslag och orientaliska färger.  Här kan du slå dig ner, äta något gott, sippa på en cocktail eller umgås med vänner och spela ett sällskapsspel.

ÅSS Paviljongen

ÅSS Paviljongen i Västra hamnen är en av stadens vackraste platser att sitta och avnjuta en middag med en fantastisk kvällssol. Maten som serveras är fräsch och okomplicerad sommarmat med det lilla extra. Det finns både à la carte eller ett lättare alternativ från terrassmenyn att välja mellan.

NauticAltan

Med sol från tidig förmiddag till sen kväll är Nauticals uteservering, NauticAltan, en av de soligaste i Mariehamn när vädergudarna vill väl. Här kan du i en exklusiv miljö avnjuta vällagad grillmat och sallader samt ett urval av åländska läckerheter både i mat och i dryckesväg. Baren är fylld av allt som behövs för en solig dag såsom Champagne, vin, öl och somriga drinkar.

Kvarter 5

Restaurangen med stilren och modern inredning är populär både som lunchställe och för finmiddag. Här kan du njuta av smaker från hela världen och menyn lever efter dagens tillgång på råvaror. Det finns ingen fast meny för varken förrätter eller för efterrätter, vilket gör restaurangbesöket extra intressant och spännande – detta för att kunna erbjuda en ännu mer varierad meny och för att låta kockarnas inspiration flöda lite friare. Härligt, säger vi.

Indigo 

På Indigos övre våning finns en bar med härlig atmosfär och en välplanerad bistromeny. Här finns Ålands bredaste ölutbud och dedikerade bartenders som lagar alla drinkar från grunden. På nedre våningen bjuds du på en a la carte meny och en stilfull miljö. På sommaren öppnar en härlig lounge terrass upp som rymmer 150 gäster. 

Restauranger på landet

Smakbyn

Vad vore det gastronomiska Åland utan kocken Michael Björklund. Redan kring millennieskiftet pekade hans kockkniv ut Åland som matregion – då vann han tävlingen Årets Kock i både Finland och Sverige. På Björklunds matvärld Smakbyn strax intill Kastelholms slott finns restaurang, café, gårdsbutik, bränneri, vinkällare samt konferensavdelning och festvåning. Ett självklart stopp för alla Ålandsbesökare.

Stallhagen

Pub Stallhagen i Godby, intill bryggeriet med samma namn, är känt för sina rejäla portioner av lokalproducerad och riktigt god mat. Dagstillgången hos bönder, producenter och leverantörer bestämmer menyn. Vill du veta vem som plockat moroten eller fångat fisken är det bara att fråga personalen. Här kan man även prova bryggeriets öl med olika smakbitar till.

Björnhovda gård

Björnhovda gård i Eckerö på västra Åland är en riktig pärla. Ett lantligt gästhem och restaurang med delikat och stilfull meny vars interiör i engelsk-åländsk lantstil charmar med första ögonblicket. Stället erbjuder upplevelser för alla sinnen med sin härliga atmosfär. Njut av en utsökt middag i matsalen på verandan och fortsätt kvällen med en drink i salen med skön jazz i bakgrunden.

Mormors gröna hus

Mormors gröna hus är en mysig restaurang på landsbygden i Lemland. Restaurangen är en gårdshemman från 1800-talet som varsamt omvandlats till en idyllisk och ombonad oas. Här är det långt till stress och vardag, men nära livets goda. Upplev en lantligt rofylld och historisk miljö och njut av god mat och dryck som tillfredställer både sinne och smak. Husmanskost med det lilla extra och så långt det är möjligt på råvaror från Åland.

Restauranger vid havet

Havsvidden

Havsvidden Resort ligger på norra Åland, bredvid Norrhavet och nära naturen. Det är lika spektakulärt på sommaren som på vintern. Här kan du njuta av lugnet och natursköna vyer.

Gastropub Bodegan

Gastropub Bodegan mitt bland sjöbodarna i Käringsund bjuds på vällagad mat precis vid kajkanten i genuin skärgårdsmiljö. Menyn är varierad och baserad på säsongens finaste råvaror och utsikten skvalpande blå. Efter en god middag kan du passa på göra en promenad längs den intilliggande gästkajen eller de röda granitklipporna alldeles i närheten.

Käringsund Restaurang

Restaurangen i Käringsund Resort & Coference i Eckerö har en uteservering som räknas till en av Ålands bästa. Atmosfären är internationell och känslan som om man utomlands. Här serveras bistromeny och pizza, glass och drycker för alla smaker. Under högsäsongen ordnas buffetkvällar. En barnvänlig restaurang med nära avstånd till badstrand och trevliga aktiviteter.

Sunnan

Restaurangbåten Sunnan II gör lunch- och middagskryssningar i den åländska skärgården. Menyn är uppbyggd av lokala råvaror och det säsongen erbjuder. Kryssningarna går bland annat till Kastelholm där du kan njuta av utsikten över det medeltida slottet.

 

Lokala fynd

Västerro

På Herrön i Lemland, nära den sydligaste punkten på Ålands huvudö, ligger gården Västerro. I gårdens eget rökeri förädlar ägaren Anders Westerberg den fisk han fångar och han sätter en stolthet i att använda så mycket han kan av varje fisk. Ställets specialitet är “Åländska fiskbrädan”, en handsnidad bräda av ask på vilken det serveras utsökta fiskdelikatesser av rens, småfisk och så kallad skräpfisk. 

Carlsro

I skärgårdskommunen Föglö har den anrika redarvillan Carlsro renoverats till Carlsro Badhotell. Här endast ett stenkast från idylliska Degerby hamn kan du njuta av god mat och dryck i äkta 1920-tals atmosfär. Strosa i den vackra trädgården, shoppa spännande produkter i den gamla handelsbutiken, ät gott på takterassen eller i en av de tre sekelskiftessalarna.

Grannas

I det gamla salteriet i Vestanträsk på norra Åland finns Grannas Bistro. Här kan du njuta av närproducerad mat och dryck omgiven av vackra äppelodlingar. På menyn finns både bekanta klassiker och dagens rätt. Dessutom finns det fika i form av hemlagade desserter och bakverk. Bistron har också en gårdsbutik som säljer gårdens äppelmust och andra åländska matprodukter och hantverk.

Vinsmedjan

Vinsmedjan är en del av Kvarnbo Gästhem. Här har Ella Grüssner Cromwell-Morgan skapat en oas för dryckes- och matälskare. Ella är utbildad sommelier och brinner för goda drycker. Här kan du avnjuta härliga vinprovningar – men kom ihåg att boka ditt besök i förväg.

 

 

Sidan uppdaterad 23.4.2021


Relaterade artiklar

KOM NÄRA MATENS URSPRUNG HOS ÅLÄNDSKA SMÅPRODUCENTER

Läs mer

9+1 badvänliga sandstränder

Läs mer

Ädla drycker skapade och hittade på Åland

Läs mer

Mysiga Caféer

Läs mer

Upptäck genuina Åland

Om du ser fram emot unika och småskaliga upplevelser i en äkta lantidyll har du kommit till rätt ställe. Åk runt Åland med cykel eller bil och tveka inte att stanna till när du ser en lockande skylt vid vägen – den kan leda dig till en härlig gårdscafé eller ett litet bageri, hantverksbod, konstutställning eller liten gårdsloppis.

Läs mer

Ö-LUFFA I ÅLANDS SKÄRGÅRD

Läs mer

Lemlandsleden – bergshöjder och skutsjöfart

Leden kan vandras i flera olika etapper och ungefär halvvägs ligger byn Söderby. Sträckan Lemböte-Söderby går över flera bergshöjder med fin utsikt över hav och skärgård, och sträckan Söderby–Lumparsund över Bistorpberget, 77 meter över havet. Utsikten är fin över havsfjärden Lumparn och här finns stora stenåkrar som inlandsisen lämnat efter sig.

Läs mer

Lövö – fredskongress och ryska bakugnar

Byn Lövö var under det stora nordiska kriget en scen för ett viktigt stormaktsspel, en fredskongress mellan Sverige och Ryssland 1718–19. Stigen går på historisk mark förbi åkrar och ängar och genom björk- och tallskog. Längs stigen finns bl.a. rester av ryska bakugnar och ett fågeltorn.

Läs mer