Finns det någon årstid som är mysigare än hösten? Nu kan du kura ihop dig med vännerna på ett ombonat kafé för att fika i timtal, eller så snör du på dig kängorna för en långpromenad i krispig luft bland färgsprakande lövträd. Åland har mycket att erbjuda på hösten, både för stads- och friluftsmänniskan, på land och till havs.

Skördefesten på Åland 2018 Therese Andersson
Skördefesten
Skördefesten är höstens absoluta höjdpunkt. Under tre septemberdagar öppnar den åländska landsbygden upp för besökare och du kan besöka gårdar, lära dig om livet på landet och handla nyskördade äppel, färska grönsaker, närproducerat kött, hembakat bröd och skickligt mathantverk. Skördefesten passar alla men visst är det så att barn är extra förtjusta i evenemanget då de får hoppa i halm, åka traktor och klappa bondgårdens sötaste djur. Höstlovet är en annan barnfavorit. Då ordnas många roliga aktiviteter som passar de små och det finns massor av skojiga upplevelser att fylla de lediga dagarna med.

Konstrundan
Under höstevenemanget Konstrundan kan du träffa åländska konstnärer i deras arbetsmiljö. I ateljéerna visar de upp ett brett spektrum av bildkonst, konsthantverk och hantverk. Kombinera upplevelsen med besök på några av Ålands konstgallerier eller museer, där du får stifta bekantskap med ännu mer intressant och vacker åländsk konst.

Håll också koll på evenemangskalendern, på hösten är det vanligt med teateruppsättningar och konserter. 

Friluftsliv och idrott
Vandring, cykling och paddling är njutbara aktiviteter under klara höstdagar med frisk luft och vackra färger. Förutsättningarna för friluftsliv är goda på Åland och här finns många vandringsleder och stigar som du kan utforska. Havet är ännu varmt så att bada bastu och doppa sig efter en lång dag ute i naturen är skönt en månljus septemberkväll.

För golfare är Åland en bra destination även på hösten då det milda skärgårdsklimatet håller greenerna fina långt in i oktober. Gillar du löpning kan du anmäla dig till Kanonloppet och Åland Marathon, två evenemang som med åren blivit riktiga folkfester. Åland Swimrun är en annan utmaning vars olika klasser passar vana idrottare, ivriga motionärer och glada nybörjare. 

Högsäsong för jakt och fiske
En jakt- eller fiskeresa till Åland bjuder på spänning och mäktiga naturupplevelser. Chansen till jaktlycka är stor tack vare den rika tillgången på rådjur. Kontakta en jaktarrangör och välj mellan meditativ tornjakt, händelserik jakt med drivande hund eller nervkittlande bågjakt. Det är också möjligt att jaga sjöfågel med hjälp av vettar.

För fiskare är hösten absolut högsäsong. Abborren är fet och fin efter att ha ätit upp sig hela sommaren och det ordnas spännande gäddtävlingar som traditionsenliga Getadraget. Ju kallare vattnet blir desto närmare land söker sig också havsöringen, en spännande fisk att fånga både från båt och från land.

Roliga regniga dagar
Ibland regnar det på hösten. Då kan du passa på att gå på bio, discobowling eller besöka Mariehamns stadsbibliotek. I badhuset Mariebad och i Ålands idrottscenters simbassäng kan du ägna dig åt vattenlek och på Ålands museer kan du lära dig mer om Ålands spännande historia. Ålands sjöfartsmuseum, Ålands kulturhistoria museum och Ålands konstmuseum har generösa öppettider även under lågsäsong.

Härligt hösthav
Många tycker att havet som omger Åland är vackrast på hösten. Vissa dagar ligger det blankt och gula björkar, röda lönnar och vita molntappar speglar sig i den klara ytan. Andra dagar är det silvergrått skummande och det slipar de röda klipporna slätare för varje våg som sköljer in mot land. Mäktigast är det när höststormarna viner. Från till exempel Havsvidden vid Norrhavet kan du tryggt följa hur de urstarka krafterna får havet att vråla och kasta sig in över stränderna. Kura ihop dig under en filt och njut av det minnesvärda skådespelet.

Tags