8 spännande filminspelningsplatser på Åland

Många film- och tv-producenter har förälskat sig i åländska vyer och valt att spela in filmer och tv-program här. Vi har listat 8 ställen som du kanske känner igen från filmduken och som du nu kan besöka!

1. Skarpnåtö hembygdsgård från filmen Stormskärs Maja

I Hammarland på nordvästra Åland ligger Skarpnåtö hembygdsgård. Huset på gården uppfördes på 1700-talet och hör till de äldsta och mest välbevarade på Åland. Idag fungerar hembygdsgården som museum där gamla ting från gården visas upp.

På 1970-talet spelades delar av den mycket populära tv-serien Stormskärs Maja in här, och gården fick gestalta Majas barndomshem återigen 2023 i filmen Stormskärs Maja. Både tv-serien och filmen baserar sig på åländska Anni Blomqvists romaner och berättar om det hårda livet i den åländska skärgården på 1800-talet. Serien blev en av de mest populära finlandssvenska serierna genom tiderna och filmen Stormskärs Maja, som fick sin premiär i januari 2024, är en av 2020-talets största filmproduktioner i Finland. 

Så tar du dig dit: Skarpnåtö ligger en halvtimmes bilfärd från Mariehamn och ungefär lika långt från Berghamn i Eckerö. Om du tar dig fram på cykel kan du sommartid också ta cykelfärjan m/s Silvana från Hällö i Geta över till Skarpnåtö.

Tips inför ditt besök: Vill följa Stormskärs Maja ännu mer i spåren? Då kan du också besöka Vårdö som var författaren Anni Blomqvists hemkommun. I hennes romaner bodde Maja på ön Stormskäret som i verkligheten heter Väderskär och ligger fyra sjömil norr om Simskäla. I Anni Blomqvists barndomshem på Simskäla drivs idag det sommaröppna logi och restaurang Stormskärs värdshus.

Övriga platser i filmen du kan besöka: Eckerö kyrka, Sjökvarteret i Mariehamn, Nåtö naturstig söder om Mariehamn. 

Platsen där Maja och Janne bodde i filmen ligger i Geta på privat mark och kan tyvärr inte besökas av allmänheten.

2. Fyrön Lågskär från filmen Lärjungen

Söder om Mariehamn ligger fyrön Lågskär med sin kännspaka röda fyr. Här spelades den psykologiska thrillern Lärjungen i regi av Ulrika Bengts in 2012. Filmen handlar om en 13-årig pojke som 1939 anländer till Lågskär för att bli fyrvaktare. Fyrmästaren han möter styr livet på ön och sin familj med järnhand. Filmen handlar om just maktens mekanismer i det öppnaste av alla slutna rum: en ö där du är fast, trots att horisonten är obruten i alla riktningar. Inför Oscarsgalan 2014 utsågs Lärjungen till Finlands kandidat till priset bästa utländska film. 

Så tar du dig dit: Det krävs en båt för att ta sig till Lågskär. Kontakta till exempel något av båttaxiföretagen

Tips inför ditt besök:
 När du besöker Lågskär bör du klättra upp i fyren och titta på utsikten. Ta gärna med dig en picknickkorg och njut av en fika med utsikt över det öppna havet. Lågskär är också en fågelstation och ett Natura 2000-område, så ta med dig allt eventuellt skräp hem igen, rör dig försiktigt och håll dig till stigarna när du bekantar dig med ön. Här finns tips på vad du bör tänka på.

3. Käringsund från TV-serien Vi på Saltkråkan

Käringsunds fiskeläge och naturhamn i Eckerö på västra Åland är en unik miljö med ett femtiotal väderbitna sjöbodar och båthus. Här påminns du om en tid när fisket var en livsviktig del av försörjningen, och här spelades flera scener i Astrid Lindgrens tv-serie Vi på Saltkråkan in.

Så tar du dig dit: Från Eckerö Linjens färjeläge Berghamn kan du promenera till Käringsund längs en promenadstig, det tar cirka tio minuter. Från Mariehamn tar det 30 minuter med bil till Käringsund. Du kan också åka buss med linje 1 från Mariehamn och hoppa av i Storby eller Berghamn för att gå den sista biten (en del turer kör till Käringsund).

Tips inför ditt besök:
 I Käringsund finns mycket att se och göra sommartid så avsätt ordentligt med tid. När du strosat klart bland fiskebodarna, tagit selfies och ätit picknick kan du besöka Ålands jakt- och fiskemuseum, Käringsunds Viltsafari och Leklandet i Eckeröhallen. Är vädret fint rekommenderas badstranden vid Käringsund Resort & Conference.

4. Museigården Hermas från filmen Iris

I Ålands östra skärgård på ön Enklinge ligger museigården Hermas. Hermas, som består av ett 20-tal byggnader, är den sista helt bevarade gårdsgruppen av ålderdomlig karaktär i den åländska skärgården. Här utspelar sig Ulrika Bengts film Iris som handlar om det sårbara förhållandet mellan barn och förälder. Åttaåriga Iris blir ivägskickad från det bekväma 1890-tals livet i Stockholm av sin konstnärsmamma för att istället leva ett enkelt skärgårdsliv hos släktingar på Åland. Här hittar hon kompisar i sin egen ålder och lever ett härligt sommarlovsliv i den natursköna skärgården.

Så tar du dig dit: Ta skärgårdstrafikens norra linje från Hummelvik i Vårdö på Ålands huvudö. Färjan angör Enklinge och från hamnen är det två kilometer till museigården.

Tips inför ditt besök:
 Museigården Hermas har bara öppet på sommaren, men kommer du till Enklinge under andra tider kan du ändå betrakta skärgårdshemmanet från utsidan. Vandra runt bland husen och känn hur du förflyttas hundratals år tillbaka i tiden. Läs mer om museigården Hermas här.

5. Vikingabyn från Viking Warrior Women

I Kvarnbo i Saltvik på nordöstra delen av Ålands huvudö ligger en vikingaby. Här spelade Urban Canyons in delar av mokumentären Viking Warrior Women som berättar om den kvinnliga vikingakrigaren Signe. Filmmakarna har hämtat inspiration från verkliga arkeologiska fynd från en svensk vikingagrav, där man sett att krigaren som begravts var en kvinna.

Så tar du dig dit: Bästa tidpunkten att besöka Vikingabyn är den sista helgen i juli då det årligen ordnas en stor Vikingamarknad. Då går det specialinsatta bussar från Mariehamn till marknadsplatsen. Fornföreningen Fibula som ordnar marknaden tar också emot gruppbokningar, till exempel kan ni boka in er för ett gästabud då det serveras vikingamat och ordnas vikingalekar.

Tips inför ditt besök: 
Klä dig i Vikingakläder av svalt linne och smörja in dig med solkräm. Det går bra att promenera iväg några hundra meter till Kvarnboviken för att ta ett svalkande dopp. Där ligger Vikingaskeppet Borge Swyn, som också figurerade i mokumentären!

6. Kiosken Rökka från TV-serien Tjockare än vatten

Vid den så kallade Rökerirondellen i norra Mariehamn ligger den lilla ljusblå korvkiosken Rökka. Den var en av många inspelningsplatser när tv-serien Tjockare än vatten spelades in på Åland. Andra platser som också gästades av tv-teamet var Badhusberget och Pub Ettan i hörnet Torggatan-Köpmansgatan. Vill du följa tv-karaktärerna i fotspåren hittar du många ställen i Mariehamn du kan känna igen från serien.

Så tar du dig dit: Till korvkiosken Rökka kan du promenera eller cykla om du befinner dig i Mariehamn. Följ gång- och cykelvägen norrut längs Östra utfarten förbi badhuset Mariebad och passera under Rökerirondellen så når du kiosken inom kort. 

Tips inför ditt besök: Vill imponera på korvgubben? Plugga in några uttryck för att beställa som en riktig ålänning. En klassisk beställning är “Två med rubbet, två nakna och en halva vitt”, vilket alltså innebär två korv med bröd med stark senap, ketchup och bostongurka, två korvar utan bröd och en halv liter mjölk.  

7. Klipporna vid Norrhavet från filmen Djävulens jungfru

På de röda klipporna vid Norrhavet i Geta spelades delar av filmen Djävulens jungfru in. Filmen handlade om häxprocesserna som ägde rum på Åland på 1600-talet, då flera åländska kvinnor anklagades för att vara trollpackor och avrättades. I filmen skedde dessa avrättningar just på Norrhavsklipporna, men i verkligheten är klipporna väldigt trevliga att besöka. Här kan du njuta av utsikten över havet och duka upp en picknick. Det går också att boka en vistelse på Havsvidden Resort eller att besöka anläggningen för att äta i dess restaurang.

Så tar du dig dit: Havsvidden ligger drygt 40 minuter med bil från Mariehamn och drygt 50 minuter från Eckerö Berghamn. Anläggningen har också en gästhamn där du kan lägga till om du utforskar Åland med egen båt.

Tips inför ditt besök: Ta med en kikare. Du kommer garanterat att se båtar, fåglar och annat ute på havet som du gärna vill spana in på lite närmare håll. Havets skiftningar och solen som går ner kommer du också att vilja föreviga, så se till att ha telefonens batteri fulladdat.

8. Mariehamn från TV-serien Agatha Christies Hjerson

Serien Agatha Christies Hjerson, baserad på en av Agatha Christies karaktärer, har till stor del spelats in på Åland. Sven Hjerson är en före detta brottsutredare som löst några av Sveriges svåraste fall någonsin. Han är en ensamvarg som älskar skvaller, helst käkar rårivna grönsaker och har en fallenhet att se och upptäcka sådant som andra missar. 

Den spännande serien tar dig till några av de bästa delarna i Mariehamn, såsom Sjökvarteret och det bildsköna Sjöfararkapellet. Sjökvarteret är en av de mest stämningsfulla platserna i Mariehamn att njuta av bildsköna soluppgångar, men den erbjuder även en intressant inblick i sjöfartens historia. 

En annan bekant plats i Mariehamn som syns i serien är S:t Görans kyrka. Den ritades av arkitekten Lars Sonck och färdigställdes 1927. Du hittar kyrkan halvvägs mellan Västra hamnen och stadens centrum när du promenerar längs den ståtliga Esplanaden.

Boka din resa till Åland

Läs mer