Sedan sportfiskets barndom har Åland varit en lovordad gäddmetropol. Här kan man på ett mångsidigt sätt året runt fiska efter vackert mönstrade skärgårdsgäddor. Men det finns så mycket mer…

Fiskets årstider

Hösten är bäst för aborre och gädda. Därför arrangeras de öppna åländska mästerskapen i gäddfiske just då. Kalla vintrar är perfekta för pilkfiske, abborre och gös, men även gädda. Våren förknippas med sikmete. På sommaren brukar de mest hängivna sportfiskarna lugna ner sig. Nu ger sig familjen ut på fisketur efter abborre, gädda eller gös. Observera att gösfiske inte är tillåtet i juni.

Sportfiskeguider

För att kicka igång fiskeupplevelsen ordentligt är det en rekommendation att boka en sportfiskeguide, även om du fiskat på Åland tidigare. Då får du hjälp att hitta de drag och fiskeplatser som fungerar bäst för dagen. Här har vi samlat några tips på åländska sportfiskare:

 

Fiskepaket

Färdiga fiskepaket ger en bättre fiskeupplevelse. Är du sugen på att ta med kompisarna på en fiskeresa? Det är enklast att boka ett färdigt fiskepaket, där resa, boende och fiskekort ingår och ta hjälp av en lokal fiskeguide som tar er till de bästa fiskevattnen på Åland. Det ger störst chans till napp. Researrangörerna Viking Line (med resa från Sverige respektive Finland), Eckerö Linjen, Ålandhotels, Ålandsresor och Ålands Turist & Konferens erbjuder färdiga fiskepaket och hjälper dig att skräddarsy en lyckad fiskesemester.

Om du vill skräddarsy en egen fiskeupplevelse rekommenderar vi följande stugor som erbjuder båt och kan hjälpa till med att boka den bästa fiskeguiden. Alla finns presenterade på www.visitaland.com

 

Fisketävlingar

Tävlingen Trollingträff Åland är en tradition − den har arrangerats sedan 1993 och lockar deltagare från när och fjärran. Boka in första veckan i juni i din kalender för laxtrolling och upplev det årliga evenemanget Trollingträff Åland.

På hösten arrangeras på åländska fiskevatten bl. a. Brändö Fisketävling och Getadraget. Getadraget är en renodlad Catch & Release -tävling som år 2019 ingick som deltävling i Swedish Pike League (SPL). Visste du förresten att finalen i svenska gäddtävlingen Gäddfajten har avgjorts på Åland i flera år i rad? 

Den viktiga fiskevården

På Åland ser man god fiskevård som en grundförutsättning för fina sportfiskeupplevelser. Ålänningarna vill ha livskraftiga och välmående fiskstammar och därför pågår många projekt för att främja fiskarnas naturliga reproduktion, samtidigt som man varje år planterar ut stora mängder fiskyngel. På Ålands landskapsregerings hemsida finns mer information om detta.

Fiskekort och regler

Inför sportfiskeresan till Åland lönar det sig att veta de regler som gäller för handredskapsfiske och mete i öriket. Bekanta dig med Catch & Release, minimimått och allmänna fiskeregler. Fiskekort köper du enkelt på nätet − beroende på fiskekortsområdet antingen via Visit Ålands onlinebokning eller via kalakortti.fi.

 

Fiskekort online

Categories


Relaterade artiklar

Fiskekortsområden och regler

Läs mer

Gösfiske och sikmete

Läs mer

Gäddfiske och abborrfiske

De åländska fiskevattnen med sina stränder, öar, uddar, grynnor och vassvikar är som gjorda för gäddan.

Läs mer

Fiskekort online

Visit Åland har i ett projekt Fiskekartor, tagit fram en digital karta med information om fiskekortsområden. Projektet finansierades av Leader Åland. För de flesta områdena går det att köpa fiskekorten online och få dem levererade till sin mail och telefon.

Läs mer

Laxtrolling

Spänningen stiger för varje minut och när den silverglänsande fisken äntligen hugger är äventyret i full gång. Glädjen och stoltheten finner inga gränser när laxen äntligen ligger infångad på durken efter en vild och långdragen kamp med snabba rusningar och envisa drillningar.

Läs mer

Havsöringsfiske

Öringen är fiskevärldens Rolls Royce! Den ligger steget under lax och är en riktig fighter, det är inte för inte de kallas silvertorpeder.

Läs mer