Åland lockar med sina fantastiska sportfiskemöjligheter året om. Läs om vilka regler som gäller på Åland, info om fiskekort samt få tips på boende och lokala fiskeguider som hjälper dig att få ut det mesta av din fiskeresa.

Fiskets årstider

Åland har något att erbjuda sportfiskaren under varje årstid. Våren är högsäsong för sikmete och havsöringsfiske. När våren övergår till sommar är det dags att ge sig ut på öppet hav för att trolla efter silverglänsande laxar. På hösten är det däremot högsäsong för gädd- och abborrfiske, och dessutom kommer havsöringen närmare stränderna när vattnet blir kallare.

Inför sportfiskeresan till Åland lönar det sig att veta de regler som gäller för handredskapsfiske och mete samt fiskekort, som krävs av alla sportfiskare.

Se en film om gädd och gösfisket på Åland

Ålands fiskekortsområden

Fiskevattnen på Åland består dels av privata vatten som ägs av enskilda personer och företag samt av samfällda vatten som är gemensamma för en hel by eller en grupp delägare som tillsammans bildar ett fiskelag.

Dessutom finns de allmänna landskapsvattnen som sträcker sig utanför byarågång till 12 sjömil samt landskapets enskilda vattenområde

Enligt fiskereglerna har alla som är bosatta i Norden rätt till husbehovsfiske på landskapets allmänna vatten medan vattenägarens tillstånd eller lösande av fiskekort för det aktuella området krävs för sportfiske på privata och samfällda vatten. Detta gäller även för landskapets enskilda vatten.

Flera fiskekort FÖR FLERA MÖJLIGHETER

Det finns inte något gemensamt fiskekort för hela Åland. Istället finns sammanlagt 56 fiskekortsområden samt 16 landskapsägda områden. Fiskekortet gäller för sportfiske med kastspö, pilke eller mete inom det angivna området.

Tack vare de korta avstånden är du inte bunden att lösa fiskekort endast för det område som ligger närmast ditt boende. Istället ligger hela Åland öppet och du kan välja att lösa flera fiskekort och fiska där det är bäst för dagen.

Fiskekortsområden och fiskekortsförsäljning

Köp fiskekort online

På kartan nedan finns information om Ålands olika fiskekortsområden. Genom att klicka på ett område på kartan kan du få områdesspecifik information samt information om var du kan köpa fiskekort. För de flesta områdena går det att köpa fiskekorten online och få dem levererade digitalt.

Beroende på fiskekortsområde köper du fiskekort antingen via Visit Ålands onlinebokning samt kalakortti.fi och ifiske.ax.

På kartan finns även länkar till regelverk och eventuella begränsningar som gäller på området.

Visa kartan över fiskekortsområden

 

MÅTT

 • Abborre 20 cm 10st/dygn/person (Fisk under 20 cm bedöms inte ha något matvärde varför de bör återutsättas.)
 • Braxen 42 cm
 • Gädda 55-80 cm 1st/dygn/person
 • Gös 40-60 cm 1st/dygn/person
 • Havsöring 50 cm 1st/dygn/person
 • Lax 60 cm
 • Sik 35 cm

   

Catch & Release

När du sportfiskar på Åland är tillämpande av Catch & Release en rekommendation. Grundregeln är att du inte ska ta hem fler fiskar än du tänker äta. Om fisken inte uppnår minimåtten är du dessutom skyldig att sätta ut den.

I vissa fall kan draget sitta så till att du inte kan ta bort det utan att allvarligt skada fisken. Då ska du avliva den så snart som möjligt.

För att bedriva ett bra Catch & Release-fiske är det viktigt att vara rätt utrustad. Enklast och skonsammast är det om du använder hullinglösa krokar. Ta också med en tång, kroklossare eller peang, våg. Ha kameran nära till hands så att du kan fota drömfisken när du får den!

Fiskepaket

Är du sugen på att ta med kompisarna på en fiskeresa? Färdiga fiskepaket ger en bättre fiskeupplevelse och är enkla att boka. I de flesta färdiga fiskepaket ingår resa, boende, båt och fiskekort samt en fiskeguide. 

Färdiga fiskepaket erbjuds av researrangörerna Viking Line, Eckerö Linjen, Ålandhotels, Ålandsresor och Ålands Turist & Konferens erbjuder färdiga fiskepaket.

Om du vill skräddarsy en egen fiskeupplevelse rekommenderar vi följande stugor som erbjuder båt och kan hjälpa till med att boka den bästa fiskeguiden. Alla finns presenterade på visitaland.com

Sportfiskeguider

För att kicka igång fiskeupplevelsen ordentligt rekommenderar vi att boka en sportfiskeguide, även om du fiskat på Åland tidigare. Då får du hjälp att hitta de drag och fiskeplatser som fungerar bäst för dagen. Här har vi samlat några tips på åländska sportfiskeguider:

Den viktiga fiskevården

På Åland ser man god fiskevård som en grundförutsättning för fina sportfiskeupplevelser. Ålänningarna vill ha livskraftiga och välmående fiskstammar och därför pågår många projekt för att främja fiskarnas naturliga reproduktion, samtidigt som man varje år planterar ut stora mängder fiskyngel – nära två miljoner fiskyngel av gädda, havsöring, sik och lax. Utplantering av fiskyngel finansieras bland annat med medel från fiskekortsförsäljning.

Läs mer om fiskevård på Ålands landskapsregerings hemsida.

Fisketävlingar

För den som vill tävla ordnas årligen flera sportfisketävlingar runt om på Åland. Tävlingen Trollingträff på västra Åland är en tradition − den har arrangerats i början av juni sedan 1993 och lockar deltagare från när och fjärran.

På hösten arrangeras på åländska fiskevatten bl. a. Brändö Fisketävling och Getadraget. Getadraget är en renodlad Catch & Release -tävling. Visste du förresten att finalen i svenska gäddtävlingen Gäddfajten har avgjorts på Åland i flera år i rad

 

OBS! Under tiden 15 april till 15 juni är sportfiske från land förbjudet, detta av hänsyn till häckande sjöfåglar.

 

 

ALLMÄNNA REGLER FÖR SPORTFISKE PÅ ÅLAND

 • Undvik att slita på natur och miljö.
 • Skaffa dig kännedom om gällande bestämmelser om fredningstider, fredningsområden, minimimått samt ömtålig natur. Respektera dessa.
 • Fiska aldrig utan tillstånd och fiskekort för sportfiske.
 • Använd de metoder och redskap som ger fisken bästa möjliga utsikter till överlevnad om/när den släpps tillbaka.
 • Avliva omedelbart fångad fisk som skall behållas.
 • Fånga aldrig mer fisk än du själv kan förbruka.
 • Bedriv sportfiske med hänsyn till yrkesfiskets och det traditionella husbehovsfiskets behov och redskap.

 

 

 

 

Fiskekort online
Sidan uppdaterad 16.11.2021

Categories


Relaterade artiklar

Gösfiske och sikmete

Läs mer

Gäddfiske och abborrfiske

De åländska fiskevattnen med sina stränder, öar, uddar, grynnor och vassvikar är som gjorda för gäddan.

Läs mer

Fiskekort online

Visit Åland har i ett projekt Fiskekartor, tagit fram en digital karta med information om fiskekortsområden. Projektet finansierades av Leader Åland. För de flesta områdena går det att köpa fiskekorten online och få dem levererade till sin mail och telefon.

Läs mer

Laxtrolling

Spänningen stiger för varje minut och när den silverglänsande fisken äntligen hugger är äventyret i full gång. Glädjen och stoltheten finner inga gränser när laxen äntligen ligger infångad på durken efter en vild och långdragen kamp med snabba rusningar och envisa drillningar.

Läs mer

Havsöringsfiske

Öringen är fiskevärldens Rolls Royce! Den ligger steget under lax och är en riktig fighter, det är inte för inte de kallas silvertorpeder.

Läs mer