Åland är en välkänd och omtyckt golfdestination i Östersjön. Hit tar du dig enkelt och snabbt och den avkopplande resan över havet blir en trivsam del av upplevelsen. Här finns flera banor och alla utmaningar en golfare kan önska sig.

Lång säsong

På Åland kan du spela golf från första maj ända fram till slutet av oktober. Tack vare de gynnsamma vintrarna finns det fina golfbanor redan från tidig säsongsstart. Dessutom håller havet som värmer Åland under hösten greenerna fina längre. Du kan spela på två golfanläggningar, i Kastelholm mitt på Ålands huvudö eller i Eckerö på västra Åland.

Korta avstånd

Att ta sig mellan de åländska golfbanorna går snabbt. Avstånden är korta och därför går det utmärkt att spela på Eckerö Golf på västra Åland den ena dagen och på Ålands Golfklubb i Kastelholm i Sund den andra. Vill du kan du till och med spela på den ena banan på förmiddagen och den andra på eftermiddagen! I Kastelholm finns två 18-hålsbanor och en korthålsbana. I Eckerö kan du spela på en 18-hålsbana samt öva dina slag på den centralt placerade drivingrangen.

Bilresan från Mariehamn till Eckerö tar endast ca 30 minuter och från Mariehamn till Kastelholm dryga 20 minuter. Bilresan mellan de två golfanläggningarna tar ca 40 minuter.

Förnyade banor

Arbetet med att utveckla Åland som golfdestination pågår ständigt. På Ålands Golfklubb öppnades den nyrenoverade 18-hålsbanan Slottsbanan i juli 2020 – en modern bana som erbjuder spännande spelupplevelser i anrik miljö. Slottsbanan omtalas i golfkretsar som en av Europas kommande toppbanor. 

Eckerö Golf med sin natursköna 18-hålsbana har nyss firat sin 25-årsjubileum och färdigställt ett nytt övningsområde för närspelsträning. Här kan du spela golf både i öppet åkerlandskap och omgiven av vackra skogspartier.

Ta med familjen

För golfaren som vill ta med familj och vänner på resan är Åland den perfekta destinationen. Här finns aktiviteter för både stora och små, så den som inte vill följa med ut på golfbanan hittar mycket annat att göra.

Ålands Golf- och Skyttehall kan du träna din träffsäkerhet med hjälp av en golf- och skyttesimulator även utanför golfsäsongen. Den här aktiviteten brukar gillas även av tonåringar.

Äventyrsgolfen i Mariehamn eller familjeparken Smart Park i Eckerö blir ett givet stopp för barnfamiljen. Allt finns inom korta avstånd från golfanläggningarna – såväl bekvämt boende, barnvänliga badstränder, intressanta utflyktsmål som bra matställen.

Läs mer om aktiviteter för barn på Åland.

Bekvämt boende

Bekväma stugor, hemtrevliga gästhem och moderna hotell – det finns många olika boendealternativ att välja mellan i närheten av banorna både i Eckerö och i Kastelholm.

I Mariehamn finns flera hotell att välja på, till exempel fyrstjärniga och miljöcertifierade Arkipelag med nattklubb och utsikt över småbåtshamnen i Österhamn. I totalrenoverade, miljöcertifierade och fyrstjärniga Park Alandia Hotell invid Esplanaden i centrum finns en trevlig restaurang och gemytlig pub med liveunderhållning. Hos trestjärniga Hotell Adlon vid färjeterminalen i Västerhamn hittar du pool och bastuavdelning samt en pizzeria med sportsbar.

Bekanta dig med flera boendealternativ här.

After-golf

De åländska krögarna vet hur man stillar en golfares hunger efter en lång dag på banan. Besök någon av Ålands många restauranger och njut av en after-golf med läckra rätter komponerade av fina lokala råvaror. 

På Ålands Golfklubbs golfrestaurang huserar Ålands egen stjärnkock Michael Björklund som valts till årets kock både i Sverige och i Finland. På Stallhagens restaurang i Finström, ca 10 minuters bilresa från Kastelholm, kan du njuta av riktig husmanskost av säsongens bästa råvaror och även bekanta dig med deras bryggeri. Även i Eckerö finns flera restauranger, varav Gastropub Bodegan ligger vackert vid kajen i det unika fiskeläget i Käringsund och på Käringsund Resorts uteservering kan du njuta av god mat och utsikten över hela Käringsund.  

Läs mer om Mat Åland här.

Golfpaket och konferenser

Researrangörerna på Åland erbjuder förmånliga golfpaket där resa, boende och greenfee med bokade starttider ingår. Kontakta dem så hjälper de dig planera din nästa resa.

Åland Convention Bureau hjälper kostnadsfritt dig som vill förlägga en konferens på Åland. Kombinera företagsgolf med god mat, bekvämt boende och roliga aktiviteter som sportfiske, båtturer, bryggeribesök, dryckesprovning, matlagningskurser eller vandring.

 

 

iStock_000000111094Large

Eckerö Golf – på Ålands solsida

Eckerö Golf erbjuder en trevlig 18-hålsbana endast 10 minuter med bil från färjfästet i Berghamn och 30 minuter från Mariehamn.

Läs mera

golf-agk kopia

Ålands Golfklubb – golfa i slottsmiljö

Ålands Golfklubbs banor ligger vackert på en udde mellan två havsvikar vid Kastelholms slott i Sund – i området där Kung Gustav Vasa jagade älg under 1500-talet.

Läs mera

 
Senast uppdaterad: 3.2.2021

Tags


Relaterade artiklar

Upplev discgolfparadiset Åland

Åland satsar stort på discgolf, kallat även frisbeegolf, vilket innebär att öriket blir en av världens största discgolfanläggningar och får den högsta bantätheten i Finland, och i hela världen! 

Läs mer

Golfa i anrik slottsmiljö

Ålands Golfklubb ligger vackert på en udde mellan två havsvikar vid Kastelholms slott i Sund – på området där Kung Gustav Vasa jagade älg under 1500-talet.

Läs mer

ECKERÖ GOLF – GOLFBANAN PÅ ÅLANDS SOLSIDA

Eckerö Golf erbjuder fina spelmöjligheter på en trivsam 18-hålsbana. De första nio hålen har en öppen karaktär och ligger i det åländska odlingslandskapet. De sista nio hålen är en skogsbana, kantad av tallskog och myrmarker.

Läs mer