Ålands Golfklubb, som ligger vackert på en udde mellan två havsvikar vid Kastelholms slott i Sund, grundades 1983 och har två 18 hålsbanor samt en 6 håls par-3 bana. Kung Gustav Vasa jagade älg i området under 1500-talet. Den ombyggda Slottsbanan, som nyöppnar i juli 2020, väntas bli en av Europas toppbanor.

Kungliga banor i vacker miljö

Den kluriga och krävande Kungsbanan ligger i naturskön skogsmiljö. Här varvas öppnare och tajtare hål om vartannat vilket ger en trevlig spelutmaning.

Korthålsbanan Prinsessan med sex par 3-hål och fullstora greener är perfekt för den som vill vässa sitt närspel.

Parkliknande Slottsbanan invid havsviken Slottssundet är Ålands Golfklubbs första och äldsta bana. I ett och halvt år har klubben byggt om sin 18-hålsbana och i juli 2020 öppnar den totalrenoverade banan som redan nu omtalas i golfkretsar som en av Europas kommande toppbanor. Nu ska det bli ännu roligare att spela på den havsnära, moderna 18-hålsbanan då kvalitén på spelytorna har höjts och utsikten ner mot Slottssundet och över Kastelholms medeltida slott blivit ännu bättre.

Klubbhuset – hjärtat i anläggningen

Hjärtat i Ålands Golfklubbs anläggning är klubbhuset. Här finns receptionen, fräscha omklädningsrum, duschar och bastu samt en välsorterad golfshop och restaurang.

Stora övningsgreener för puttning och en green där man kan träna både inspel och bunkerslag ligger bredvid klubbhuset. Golfklubben besöks årligen av cirka 8.000 gäster som spelar runt 18.000 greenfeerundor.

Chris Waldron är head pro med lång erfarenhet av golfundervisning. Han skräddarsyr undervisning utgående från varje spelares förutsättningar och tidsram. Det finns också möjlighet att gå nybörjarkurser och spela upp för grönt kort på Åland.

Kombinera med andra aktiviteter

Att åka på företagsgolf är ett populärt sätt att kombinera fina banor och möjlighet att varva golfandet med aktiviteter som sportfiske, båtturer, bryggeribesök, dryckesprovning, matlagningskurser eller konferenser. I Kastelholm ligger också Smakbyn med krog, bränneri och konferens. Kontakta gärna Åland Convention Bureau som kostnadsfritt hjälper dig att sy ihop din konferens!

 

Familjemedlemmar som kommer med på golfresan hittar många aktiviteter i närheten av banan. På Jan Karlsgården och Kastelholms slott ordnas ofta barnaktiviteter, och vid Bomarsunds fästningsområde finns en långgrund badstrand. Simma kan man också göra i Ålands idrottscenter som ligger tio minuter med bil från golfbanan, perfekt de dagar då solen gått i moln.

Researrangörerna på Åland erbjuder förmånliga golfpaket där resa, boende och greenfee med bokade starttider ingår. Åland är ett populärt golfresmål och vill du ha attraktiva starttider så ska du vara ute i god tid med din bokning.

Mysigt boende nära golfbanan

I närheten av Kungsbanan ligger Klingbergs stugor som är ett populärt boendeval för många golfspelare. De sex stugorna och det mer exklusiva Villa Marina ligger cirka 2 km från golfklubbens reception. Vid stugorna finns strandbastu och möjlighet till catering.

På kort avstånd från golfbanorna ligger också Kastelholms gästhem som är omtyckt bland golfspelare. I gästhemmet finns både två- och flerbäddsrum och här serveras frukost. På längre avstånd finns flera boendealternativ.

På roddavstånd mittemot Slottsbanan finns Kastelholms gästhamn ifall du kommer till Åland med egen båt.

Njut av nöjen och god mat

En del vill testa nöjeslivet i Mariehamn efter en dag på golfbanan. Det finns flera hotell att välja på i staden, till exempel fyrstjärniga och miljöcertifierade Arkipelag med nattklubb och utsikt över småbåtshamnen i Österhamn. I totalrenoverade, miljöcertifierade och fyrstjärniga Park Alandia Hotell invid Esplanaden i centrum finns en trevlig restaurang och gemytlig pub med liveunderhållning, och hos trestjärniga Hotell Adlon vid färjeterminalen i Västerhamn hittar du pool och bastuavdelning samt en pizzeria med sportsbar. Fler boendealternativ hittar du här.

Tags


Relaterade artiklar

Upplev discgolfparadiset Åland

Åland satsar stort på discgolf, kallat även frisbeegolf, vilket innebär att öriket blir en av världens största discgolfanläggningar och får den högsta bantätheten i Finland, och i hela världen! 

Läs mer

Eckerö Golf firar 25-årsjubileum

I år är det 25 år sedan Eckerö Golf öppnade på västra Åland. Inför jubileet har man färdigställt ett nytt övningsområde för närspelsträning, och man fortsätter rikta sig till golfare på alla nivåer.

Läs mer

Nya Slottsbanan spås bli en av Europas bästa

Ålands Golfklubb har byggt om sin parkliknande 18-hålsbana Slottsbanan. Läs mer om den totalrenoverade, havsnära banan som väntas bli en av Europas toppbanor.

Läs mer

Pröva lyckan på de åländska banorna

På Åland kan du spela golf från första maj ända fram till slutet av oktober tack vare havet och det gynnsamma klimatet som håller greenerna fina länge. Här finns alla utmaningar en golfare kan önska sig.

Läs mer

Golfbanan på Ålands solsida

Eckerö Golf erbjuder fina spelmöjligheter på en trivsam 18-hålsbana. De första nio hålen har en öppen karaktär och ligger i det åländska odlingslandskapet. De sista nio hålen är en skogsbana, kantad av tallskog och myrmarker.

Läs mer