Ålands Golfklubb ligger vackert på en udde mellan två havsvikar vid Kastelholms slott i Sund. Klubben grundades 1975 och erbjuder spelutmaningar på två 18-hålsbanor samt en 6-håls par-3-bana. Den ombyggda Slottsbanan, som nyöppnade i juli 2020, väntas bli en av Europas toppbanor.

Kungliga banor i vacker miljö

Den parkliknande Slottsbanan, en 18-hålsbana som ligger invid havsviken Slottssundet, är Ålands Golfklubbs första och äldsta bana. I ett och ett halvt år  byggdes Slottsbanan om och så sent som 2020 öppnade den totalrenoverad. Ombyggnaden var mer än lyckad och Slottsbanan omtalas i golfkretsar som en av Europas kommande toppbanor.

Den lite lättare men kluriga Kungsbanan intill Slottsbanan ligger i naturskön skogsmiljö. Här varvas öppnare och tajtare hål om vartannat vilket ger en trevlig spelutmaning.

Korthålsbanan Prinsessan med 6 par-3-hål och fullstora greener är perfekt för den som vill vässa sitt närspel.

Speltaktiken viktigare på Slottsbanan

Numera har man en havsvy från Slottsbanans alla 18 hål och vattnet har en mycket större del i spelet än tidigare. Som exempel kan nämnas hål 9 och 10 som ligger precis invid Slottsundet med utsikt över Kastelholms medeltida slott. Där kan man – om man vågar – slå över vattnet för att på så vis korta ner avståndet till flaggan. Möjligheterna till ett taktiskt spel har också blivit större efter ombyggnaden. Det går att spela samma hål på flera olika sätt, beroende på hur duktig man är som golfare.

Golftränaren Henri Reis berömmer Slottsbanan i sin helhet, men lyfter speciellt tre saker.

– Slottsbanan är en fantastiskt fin och modern golfbana, som passar alla golfare. Den ger utmaningar för duktiga spelare som får stort utbyte av banan. Speciellt fina är banans greenområden samt avrinningsytor och bunkersystem som skapar spänning och variation, säger Reis.

Klubbhuset – hjärtat i anläggningen

Hjärtat i Ålands Golfklubbs anläggning är klubbhuset. Här finns receptionen, fräscha omklädningsrum, duschar och bastu samt en välsorterad golfshop och restaurang.

Stora övningsgreener för puttning och en green där man kan träna både inspel och bunkerslag ligger bredvid klubbhuset.

På Ålands Golfklubb kan du få skräddarsydd undervisning utgående från dina förutsättningar och tidsram. Det finns också möjlighet att gå nybörjarkurser och spela upp för grönt kort på Åland.

Aktiviteter runt omkring

Familjemedlemmar som kommer med på golfresan hittar många aktiviteter i närheten av banan. På Jan Karlsgården och Kastelholms slott ordnas ofta barnaktiviteter, och vid Bomarsunds fästningsområde finns en långgrund badstrand. Simma kan man också göra i Ålands idrottscenter som ligger tio minuter med bil från golfbanan, perfekt de dagar då solen gått i moln.

För vuxna icke-golfare och alla finsmakare finns det mycket att upptäcka. Bryggeri Stallhagen och Johannas hembakta i Finström, Åland Distillery i Kastelholm, Mattas Gårdsmejeri i Sund och Brobacka Gästhem i Jomala är bara några av ställen att rekommendera. Smaka, fika och njut!

 

Mysigt boende nära golfbanan

I närheten av Kungsbanan ligger Klingbergs stugor som är ett populärt boendeval för många golfspelare. De sex stugorna och det mer exklusiva Villa Marina ligger cirka 2 km från golfklubbens reception. Vid stugorna finns strandbastu och möjlighet till catering.

På kort avstånd från golfbanorna ligger också Kastelholms gästhem som är omtyckt bland golfspelare. I gästhemmet finns både två- och flerbäddsrum och här serveras frukost. På längre avstånd finns flera boendealternativ.

På roddavstånd mittemot Slottsbanan finns Kastelholms gästhamn ifall du kommer till Åland med egen båt.

Boka ditt golfpaket i tid

Researrangörerna på Åland erbjuder förmånliga golfpaket där resa, boende och greenfee med bokade starttider ingår. Åland är ett populärt golfresmål – för att säkerställa de allra attraktivaste starttiderna och bästa boendet lönar det sig att vara ute i god tid med din bokning.

 

 

       

Ålands Golfklubb

Adress: Kastelholmsnäsvägen 22, AX-22520 Sund. Ca 20 minuters bilväg från Mariehamn.

Banor: Två 18-hålsbanor, Slottsbanan och Kungsbanan. Korthålsbanan Prinsessan med 6 hål.

Annat på anläggningen: Drivingrange, övningsområde, klubbhus, shop och restaurang.

Greenfees 2021: 63 euro på Kungsbanan, 100 euro på Slottsbanan och 10 euro på Prinsessan. 

Erbjudande 2021: Spela tre rundor för 200 euro (minst en av rundorna på Kungsbanan).

 

 

 

Sidan uppdaterad: 26.8.2021

Tags


Relaterade artiklar

Upplev discgolfparadiset Åland

Åland satsar stort på discgolf, kallat även frisbeegolf, vilket innebär att öriket blir en av världens största discgolfanläggningar och får den högsta bantätheten i Finland, och i hela världen! 

Läs mer

Pröva lyckan på de åländska banorna

På Åland kan du spela golf från första maj ända fram till slutet av oktober tack vare havet och det gynnsamma klimatet som håller greenerna fina länge. Här finns alla utmaningar en golfare kan önska sig.

Läs mer

Golfbanan på Ålands solsida

Eckerö Golf erbjuder fina spelmöjligheter på en trivsam 18-hålsbana. De första nio hålen har en öppen karaktär och ligger i det åländska odlingslandskapet. De sista nio hålen är en skogsbana, kantad av tallskog och myrmarker.

Läs mer